Мудис: "Екстремно висок" ризик од глобалне рецесије

ЊУЈОРК: Постоји "екстремно велика" шанса да рецесија погоди глобалну економију у наредних 12 до 18 месеци, а креатори политика можда неће бити у стању да преокрену тај курс, сматра главни економиста компаније Мудис аналитикс, Марк Занди.
radnici stariji, pixabay.com
Фото: pixabay.com

"Чак и ако не будемо имали рецесију током следећих 12 до 18 месеци, мислим да је сасвим јасно да ћемо имати знатно слабију економију", изјавио је Занди, а преноси америчка ТВ мрежа ЦНБЦ.

По његовом мишљењу, да би се избегло успоравање економске активности неопходно је да се догоди више ствари истовремено, као на пример да не дође до ескалације у тарифном рату између САД и Кине, да Британија пронађе решење за Брегзит и да централне банке наставе са својим монетарним подстицајима.

"Мислим да су шансе за глобалном рецесијом високе, екстремно високе", рекао је Занди.

Други економисти су, међутим, мање забринути због рецесије, али деле Зандијево мишљење да ће раст наставити да успорава.

Есвар Прасад, професор са Универзитета Корнел, каже да је приватна потрошња потпомогла раст у неколико економија света, упркос посртању замајца у другим секторима. Али то, како наглашава, није одрживо.

"Не може се рачунати на то да ће потрошачи и домаћинства наставити да подстичу раст. Дакле, кључно је осмислити серију мера које ће подстаћи оживљавање пословног и потрошачког поверења и на крају повећати инвестиције", рекао је Прасад за ЦНБЦ.

Међународни монетарни фонд ревидирао је јуче пројекцију раста глобалне економије, која ће, према најновијим проценама, порасти по стопи од 3,0 и 3,4 одсто у 2019. и 2020. години, респективно.

То је ниже у односу на пројекцију из јула, када је за наведене године прогнозиран раст од 3,2 и 3,5 одсто.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести