Мекејн: Тешко ће бити нахранити свет, ако се не продужи споразум о житу

РИМ: Шефица Светског програма за храну (WFP) Уједињених нација, Синди Мекејн, упозорила је да ће бити тешко обезбедити храну за светско становништво, уколико Русија буде напустила споразум о житу.
Žito Foto: Dnevnik.rs/ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Она је изјавила да споразум који истиче 18. маја, мора бити обновљен.

"Споразум мора да се продужи. Ми никако не можемо да нахранимо одређени регион, а камоли читав свет, ако се то не догоди", рекла је Мекејн за BBC.

На питање да ли мисли да ће Русија пристати на продужење споразума, она је рекла да није сигурна.

"То ме јако брине. А требало би да брине и све остале", поручила је Мекејн и позвала "сваког светског лидера" да помогне у обнављању споразума и окончању сукоба.

Она је додала да је WFP набављао житарице из других држава како би их дистрибуирао земљама широм света, али да нису успели да прехране толико људи због растућих трошкова.

"Знам да постоје неке фарме које још увек раде. Али морате запамтити да је велика већина земље на којој су се раније узгајали усеви сада минирана, са нагазним минама", рекла је она.

Истакла је да би, чак и ако би се сукоб данас окончао, годинама трајало чишћење земљишта како би оно постало безбедно.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершинин изјавио је јуче да споразум о житу неће бити продужен уколико Москва не добије гаранције да ће њени захтеви бити испуњени до 18. маја.

EUR/RSD 117.1954
Најновије вести