Мали Шенген и ИТ за бржи раст Србије и региона

БЕОГРАД: Србија и Западни Балкан могу да рачунају на подршку америчких институција и пословних асоцијација у стварању заједничког регионалног тржишта и побољшању пословне климе, изјавио председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж, који борави у тродневној посети Вашингтону, а након разговора у америчком Конгресу, Сенату, Министарству трговине и Савету за ИТ индустрију.
cadez, tanjug
Фото: Tanjug (video)/Marko Čadež

Како каже, на ту подршку се може рачунати нарочито у оквиру иницијативе „мали Шенген“, као и привлачењу нових инвеститора, отварању Српске куће у Силицијумској долини и још бољем позиционирању растуће ИТ заједнице на тржишту САД, чије иновативне производе већ користе америчке компаније и институције.

Чадеж је пренео похвале саговорника за напредак српске економије, привредни и раст инвестиција, унапређење услова пословања, а посебно за развој ИКТ сектора и система подстицаја истраживању и развоју.

Као примери успешних реформи истакнута је и дигитализација привреде и унапређење образовног система у складу са савременим потребама тржишта рада и дигиталне економије, наводи се у саопштењу ПКС.

У разговору са председником Привредне коморе Србије републикански конгресмен Стив Стиверс прихватио је позив да заједно са ПКС организује и предводи привредну делегацију која ће посетити Србију и регион.

Поздравио је напоре на изградњи регионалног економског простора на Западном Балкану, иницијативу „мини Шенген“ и активности Коморског инвестиционог форума западнобалканске шесторке.

Осим предности чвршћих регионалних интеграција за раст, развој и већу стабилност у региону, Чадеж је у разговору са америчким званичником указао и на улогу коју би САД могле да имају новим економским приступом у решавању балканских изазова.

Подсетио је и на последице нерешавања проблема као што су приштинске таксе које више од годину дана наносе штету и међународним компанијама које послују у региону.

Западнобалканске регионалне интеграције и подршка „Малом Шенгену“, као и спремност за помоћ даљем јачању српске економије и билатералних трговинских и инвестиционих веза са САД, обележили су разговор са Дејвидом ДеФалком, замеником помоћника секретара за трговину.

ДеФалко је исказао посебно интересовање за инвестиције и пословне операције америчких компанија у Србији и региону и конкретне пројекте у које би инвеститори из САД убудуће могли да улажу свој капитал.

Указао је и на значај наставка реформи за унапређење пословног амбијента и охрабрио Србију да даље развија свој ИКТ сектор чијим резултатима је импресиониран.

Понудио је помоћ у унапређењу система јавних набавки, на темељу најбоље праксе и америчких искуства у овој области и укључивање Србије у „Програм за развој трговинског права“ Министарства трговине и Националног института за стандарде и технологију САД и Програма „Изабери америчку технологију“, рекао је Чадеж.

Једна од тема разговора, по речима председника српске коморе, били су и глобални трговински преговори и механизми који би спречили да се последице трговинских спорова не прелију на мање развијене земље и регионе, као што је Западни Балкан.

„ИКТ је сасвим сигурно један од најперспективнијих сектора за сарадњу Србије, коју светски и амерички медији називају Силицијумском долином Западног Балкана, и Америке, која данас држи трећину светског тржишта ИТ-а услуга, међу најиновативнијим је земљама света и седиште је највећих мултинационалних технолошких компанија, оценио је Чадеж.

То је био и фокус разговора са Џошом Калмером, потпредседником Савета за индустрију информационих технологија (ИТИ), америчке организације за заступање интереса водећих иновационих компанија у индустрији информационих технологија и унапређење законодавног оквира који подстиче развој иновација и нова технолошка достигнућа.

„Утолико су значајније позитивне оцене нашим активностима на дигитализацији привреде, повећању извоза ИТ услуга, развоју образовних програма за школовање ИТ стручњака и иницијативи ПКС и њених чланица за отварање Српске куће у Силицијумској долини, која би била домаћин предузетницима и стручњацима за технологије из Србије и Западног Балкана и ојачала везе са овим глобалним технолошким хабом“, рекао је Чадеж.

Најавио је и наставак разговора о скорој посети Србији представника Савета за ИТ индустрију САД.

О значају те посете, каже, најбоље говори чињеница да су чланице овог Савета компаније попут Епл, Гугле, Ибеј, Фацебоок, Микрософт, ИБМ, Самсунг, Амазон, Кенон, Адобе, Ериксон, Интел, ЛГ, Фуџитсу, ЦИСКО, Ејсер Сони, истиче се у саопштењу.

EUR/RSD 117.5870
Најновије вести