Велико интересовање за бесплатне сеоске куће

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић изјавио је јуче Танјугу да је велико интересовање за расписан конкурс за бесплатну доделу сеоских кућа и да очекује да ускоро почне подела првих кућа.
w
Фото: Dnevnik.rs

Такође, Кркобабић је позвао велике компаније у Србији да се прикључе програму за откуп сеоских кућа за запослене који би радили од куће. Конкурс за бесплатну доделу сеоских кућа расписан је 28. јуна, трајаће до 1. новембра, а право да се пријаве имају сви грађани који су држављани Србије, са пребивалиштем у њој и нису старији од 45 година.

Кркобабић је рекао да у Србији има око 150.000 празних кућа које су на располагању младим људима који желе да се осамостале и остану да живе на селу.

„Наше куће у селима Србије су намењене Србима, Мађарима, Бошњацима, тај услов држављанства је неприкосновен, све остало су додатни услови о којима можемо причати”, рекао је Кркобабић за Танјуг.

Он је објаснио да они који се пријаве на конкурс могу сами да пронађу кућу која им одговара, а за чији ће откуп држава давати до 1,2 милиона динара.

Када добију сагласност од власника да жели да је прода, одлазе у општинску управу која процењује вредност куће, па се попуњава формулар који се шаље министарству и онда се чека да комисија процени да ли су сви услови испуњени и одобри куповину куће која ће бити додељена, навео је министар.

„За добијање бесплатних кућа на селу највише се интересују млади људи који сада живе у заједничком домаћинству, а ово је шанса да дођу до свог крова над главом”, рекао је Кркобабић и додао да је за тај програм Влада Србије издвојила 500 милиона динара.

Указујући да у Србији има великих корпорација, Кркобабић је рекао да очекује од њих да покажу одговорност према свом окружењу и да учествују у откупљивању кућа које могу да уступе својим запосленима.

„Сад ће неке велике корпорације препоручити својим запосленима да раде од куће, мој предлог је да им откупе куће, па ће ти млади запослени људи боље обављати посао него ако живе у градовима у домаћинству са више чланова”, истиче Кркобабић.

Он је нагласио да постоји и велико интересовање људи из дијаспоре да откупљују куће које би уступили младим људима.

Додао је да у свим деловима Србије има напуштених кућа, али да се највећи број њих налази у брдско-планинским пределима, на северу Војводине, као и на западу Србије.

Сремска Митровица, Инђија...

Улога локалних самоуправа је веома значајна када је реч о том програму, а Кркобабић посебно истиче активности локалних власти Ваљева, Сремске Митровице и Инђије.

„Општине су јако заинтересоване за овај наш програм, као и људи који живе у њима, ова акција не би ишла овако да нисмо у први план ставили човека који сам жели да реши стамбено питање и да се осамостали”, навео је Кркобабић.

С патријархом Порфиријем о препороду села

Наставак сарадње Српске православне цркве, Министарства за бригу о селу и Српске академије наука и уметности на реализацији мисије од посебног значаја за препород села Србије, била је јуче главна тема разговора патријарха Порфирија са ресорним министром Миланом Кркобабићем и председником Одбора за село САНУ, Драганом Шкорићем.

Како је после састанка у Патријаршији саопштено из Министарства за бригу о селу, данашња посета патријарху Порфирију је наставак успешне сарадње Националног тима за препород села Србије и Српске православне цркве.

„У први план смо ставили управо тесну сарадњу државе Србије, на челу са институцијом председника Републике, врха Српске православне цркве и Српске академије наука и уметности”, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

З. Делић

EUR/RSD 117.3529
Најновије вести