Корона преполовила потражњу за рибом

БЕОГРАД: Крај године карактеристичан по великој потрошњи рибе због слава и божићног поста, ове године је другачији него раније јер је пандемија преполовила потражњу за свежом рибом, саопштавају из Привредне коморе Србије (ПКС).
ribnjak, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs
Председник Групације за рибарство ПКС и директор рибњака "Капетански рит" Крун Анастасов, наводи да се шаран тренутно нуди по велепродајној цени за мање од 200 динара по килограму, што је испод произвођачке цене.
 
„Ковид прети да угрози читав сектор“, истиче Крум.
 
Указује да би рибарима добродошло умањење дажбина за коришћење вода за 50 одсто или да се оне потпуно укину, затим да им се отпишу дуговања по том основу и повећају субвенције по килограму произведене рибе.
 
Према подацима Завода за статистику, извоз рибе и прерађевина од рибе је лане за 130 одсто био већи у односу на 2014. годину, док је увоз повећан за 10 одсто у поређењу са истом годином.
 
Међутим, у првих осам месеци ове године забележен је пад и извоза и увоза рибе као и рибљих производа.
 
Мирјана Мишчевић из Удружења за сточарство и прераду сточарских производа ПКС, истиче да рибарство има велику шансу за развој и то не само кроз отварање нових рибњака већ и у прерађивачкој индустрији.
 
"Објекти за прераду рибе, за сада, прерађују морску рибу, али ослобађањем рибњака од плаћања водног доприноса, интензивирала би се примарна производња у рибарству и створила сировина за даљу прераду“, каже она.
 
Србија, иначе, увезе 3,8 пута више рибе него што произведе, па је лане увезено 35.707 тона рибе и прерађевина од рибе за 93,4 милиона евра а извезено је 2.659 тоне рибе и рибљих прерађевина у вредности 18,2 милиона евра.
 
Рибу и рибље прерађевине смо највише увозили из Норвешке, Шпаније и са Тајланда, а највише смо извозили у Италију, Босну и Херцеговину и Немачку, наводи се у саопштењу Привредне коморе Србије.
EUR/RSD 117.5690
Најновије вести