Ко је спреман да ради, лако може да нађе посао већ данас

На тржишту рада тренутно су најтраженији продавци и занатлије види се на сајтовима где послодавци оглашавају радна места, а ко је спреман да ради лако може наћи посао већ данас.
2
Фото: pixabay.com

У Новом Саду одмах посао могу наћи електричари, мајстори за производњу ПВЦ столарије,сервисери гасних котлова, мајстори за склапање иверице, фризери (мушки-женски) возачи, вукланизери, посла има и у приватним вртићима…

Слично је и у другим градовима по Војводини.

У многим огласима у којима се тражи радна снага не наводи се да морају да имају одговарајући стручну спрему већ се за трговце у први план наводи да треба да имају радно искуство, да су комуникативни, спремни за тимски рад, а да им се заузврат пружа могућност напредовања и занимљив посао у пријатном окружењу. Уз радну биографију неки послодавци траже и слику кандидата уколико се посао продавца односи на продају женске гардеробе у бутику.

Занатлијама се нуди обука и плата док не науче занат, а онда и договор око висине плате и радног времена.

Од трговаца се тражи у опису посла да су спремни за рад на свим позицијама које обухвата рад продавца: услуживање, рад за фискалном касом, излагање производа, допуна асортимана, пријем робе, контролу рока трајања намирница, али и одржавање простора, што би ваљда требало да подразумева да продавци бришу и сређују простор у којем обављају наведене послове.

Ретки су огласи у којима се наводи висина зараде, а уколико су истакнути, онда је то просечан износ 40.000 динара и каже да је лични доходак редован, који подразумева и новчану накнаду која износи спрам залагања на послу.

У огласима се обавезно наводи да ће примљени радници бити пријављени и да ће им бити плаћен превоз, али и да ће им бити плаћено додатно здравствнео осигурање, могућност коришћења бескаматних позајмица и добијање потврда за куповину на рате.

У огласима где се траже занатлије има разних могућности како незапослени могу доћи до квалификације и запослења. Неки нуде бесплатну обуку, а неки наплаћују.

Послодавцима требају монтери гасних инсталација, возачи у међународном транспорту, монтери ПВЦ И АЛУ опреме и додатне опреме окапница и комарника, техничари телокомуникационе опреме...


Инжењер виноградарства

Ретки су огласи у којима се траже радници са завршеном високом стручном спремом. Од малобројних, у једном се тражи инжењер виноградарства и наводи да уз завршени Пољопривредни факултет на смеру за воћарство и виноградарство, кандидат треба да одлично зна енеглески језик, познаје рад на рачунару и да је минимум сезону провео у винограду.


Уколико нису квалификовани за те послове нуде им бесплатну обуку док не научи посао и плату, а када посао савладају договориће се око висине зараде и радног времена.

Други, пак, обуку наплаћују стотину евра месечно ради стицања знања за мајсторе свих профила у аутосервису. Наводе да обука траје годину дана, а после тога се нуди добро плаћен и загарантован посао. 

Поједини послодавци кратки су у оглашавају: треба им вулканизер са искуством и нуде контакт телефон и ништа друго не наводе, други кажу да траже млађег човека са искуством или без на пословима металостругара са завршеном средњом стручном школом.

Када се траже фризери у салонима (мушки и женски), осим фискне плате, послодавци нуде и проценат од празне столице.

Молерима се у олгласима нуди дневница од 5.000 динара за осам сати радног времена.

У огласима где се траже радници за производњу противпожарних врата наводи се да се плаћа превоз и добија доручак,а не наводи шта је потребно од школе ни да ли им треба радно искуство.

З. Делић

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести