ЕБРД: Ветропарк Чибук - велики корак напред за Србију

ЛОНДОН: Потврђујући своју посвећеност инвестирању у обновљиве изворе енергије, Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) и Међународна финансијска корпорација (ИФЦ) обезбедиће зајам од 215 милиона евра за изградњу ветропарка Чибук 1, што је највећи пројекат те врсте у Србији и на западном Балкану до данас.
Vetropark/Tanjug
Фото: Tanjug

Финансијски пакет за ветропарк, у вредности 300 милиона евра, потписан је у Београду у присуству председника Србије Александра Вучића, саопштено је данас из ЕБРД-а.

Ветропарк Чибук 1, капацитета 158 МЊ, саставни је део Ветроелектрана Балкана, у власништву "Тесла Винда", мешовитог предузећа које су основале компанија Масдар за обновљиву енергију из Абу Дабија, и Чибук Винд Холдинг, подружница грађевинске фирме за ветро-енергију Континентал Винд Партнерс са седиштем у САД-у.

Чибук 1 ће бити изграђен 50 километара североисточно од главног града Србије, Београда, прецизира ЕБРД у саопштењу достављеном Тањугу. 

Састојаће се од 57 ветротурбина које је испоручио Џенерал Електрик и простираће се на површини од око 40 квадратних километара. Очекује се да ће бити прикључена на мрежу у првој половини 2019. године и да ће производити електричну енергију за око 113.000 домаћинстава, што ће смањити емисије угљен-диоксида за више од 370.000 тона.

Изградња ветроелектране ће такође створити 400 радних места у тој области и допринети побољшању локалне инфраструктуре, на пример, изградњом 50 км путева.

Председник компаније "Тесла Винд", Јусиф Ал Аи захвалио је Влади Србије, инвестиционој компанији Мубадала, као и зајмодавцима, саветницима и свим другим странама које су укључене у остварење ове круцијалне прекретнице. 

"Изградња највећег ветропарка на западном Балкану представља кључни тренутак за ширење обновљивих извора у региону и позиционира Србију на чело најбрже растућег европског сектора алтернативне енергије", рекао је он.

Мохамед Ал Рамахи, главни извршни директор Масдара, истакао је да су у тој компанији поносни што могу да допринесу својом експертизом и искуством диверзификлацији енергетског микса Србије, радећи заједно са партнерима у мешовитом предузећу.

"Овај пројекат наглашава атрактивност српског тржишта за улагања у обновљиве изворе енергије, указује на потенцијал земље да буде центар за додатне пројекте у региону", додао је шеф Масдара.

Чибук 1 ће бити четврти Масдаров ветропарк у Европи, иза ветроелектране "Лондон Ареј" снаге 630 МЊ, највеће на свету, затим ветрофарме Даџиону Енглеској од 402 МЊ, и Хајвинд Скотланда, плутајућег ветроагрегата снаге 30 МЊ који се налази у близини обала Абердиншајра.

ЕБРД обезбедује синдиковани зајам од 107,7 милиона евра, од чега 55 милиона евра синдикују Ерсте банка, Фонд за зелени развој, Уникредит и банка Интеза у оквиру структуре кредита А / Б. 

Паралелно, филијала Светске банке ИФЦ обезбеђује 107,7 милиона евра, делимично кроз свој програм управљања портфолиом ко-зајмова, а делом кроз синдиковане Б кредите.

Хари Бојд-Карпентер, директор ЕБРД-а за енергију и енергетска постројења, оценио је да "ветропарк Чибук представља пробој за Србију, јер земља ради на испуњавању своје обавезе да домаће потребе за електричном енергијом подмирује са 27 одсто из производње из обновљивих извора енергије до 2020. године". 

"ЕБРД је тесно сарађивала са владом како би развила и усавршила регулаторни оквир за тај сектор, а ти напори су сада откључали простор за стране инвестиције које ће генерисати нова радна места и за први талас пројеката у сектору обновљивих извора енергије".

Регионални менаџер ИФЦ-а за централну и југоисточну Европу, Томас Лубек је навео да је овај пројекат резултат сарадње те финансијске институције са свим заинтересованим странама и сарадње са Владом Србије у циљу побољшања релевантних подзаконских аката, наводи се у одвојеном саопштењу те афилијације Светске банке.

Он је истакао да је "ИФЦ глобални лидер у стварању услова за лакше прекограничне инвестиције", додајући да је подршка обновљивој енергији кључни део њиховог рада чији је циљ да се помогне ублажавању климатских промена, наводи се у саопштењу ИФЦ-а.

 

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести