Троструко већа дивиденда „Дунава“ за буџет Србије

Према финансијским извештајима за 2020. годину, Компанија „Дунав осигурање“ остварила је нето добит у износу од 3,2 милијарде динара и 7. јула ове године својим акционарима исплатила дивиденду у укупном бруто износу од 1,52 милијарде динара.
Dunav osiguranje, Dunav osiguranje
Фото: Дунав осигурање

Троструко већи износ дивиденде у односу на прошлогодишњи ‒ 1,43 милијарде динара, Компанија је уплатила у буџет Републике Србије као свог највећег појединачног акционара. Право на дивиденду имају и остали акционари који су на дан 17. априла 2021. године били уписани као законити имаоци акција Компаније. Њима је укупна дивиденда у нето износу од 84,83 милиона динара уплаћена преко Централног регистра хартија од вредности.

Финансијски резултат и добит које је Компанија остварила у прошлој години и у годинама након 2014. и докапитализације од стране државе, када је пословала са губитком, показатељи су не само њеног брзог опоравка већ и великог ангажовања менаџмента и запослених да оправдају пружену шансу и указано поверење тадашњег председника Владе, а садашњег председника Републике Србије Александра Вучића. Наиме, Република Србија је у 2014. години докапитализовала Компанију са 4,8 милијарди динара, а променом пословне политике Компанија је поново постала водеће осигуравајуће друштво на домаћем тржишту, способно да генерише изузетно високе стопе поврата на уложени капитал, као и да својим акционарима исплаћује дивиденде. Почев од финансијског извештаја за 2015. годину, Компанија је у буџет Републике Србије уплатила укупну дивиденду у износу од 3,65 милијарди динара.

У трци за постизањем високих пословних домета, Компанија „Дунав“ није занемарила друштвену заједницу. У 2020. години вредне донације биле су намењене разним хуманим пројектима, а највише оним намењеним деци и здравственом систему Републике Србије за борбу с пандемијом коронавируса.

 

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести