Ђорђевић: Без великих турбуленција на тржишту рада

БЕОГРАД: На тржишту рада у Србији нема великих трубуленција проузрокованих пандемијом вируса корона, поготово не у тренутним околностима, каже министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић и наводи да се од 27. фебруара до 15. маја за накнаду за случај незапослености пријавило 14.500 грађана, а да је према најновијим подацима 15. маја број новозапослених био већи за 6.988 него што их је било 27. фебруара.
djordjevic
Фото: Танјуг/ Сава Радовановић

На питање колико је људи остало без посла од почетка пандемије и да ли ће се размишљати о новом пакету мера који предлаже СЕС, Ђорђевић је рекао да је на почетку ванредног стања у марту било отпуштања радника, али да се ситуација после неколико дана стабилизовала.

"Не смемо да дозволимо велику турбуленцију на тржисту рада. Пратимо шта се дешава, у овом тренутку немамо неких конкретних мера, али очекујем да ћемо у наредном периоду у складу са оним шта се буде дешавало да доносимо и мере", рекао је Ђорђевић на конференцији за новинаре после редовне седнице Социјално-економског савета.

Напоменуо је да се прати стање на тржишту рада, да они послодавци који су добијали 30.000 динара минималца по раднику имају обавезу и према држави и према запосленима.

"Нећемо дозволити да буду отпуштени, пратићемо шта ће се даље дешавати", каже Ђорђевић.

Навео је да се преко Централног регистра видело да је било неких нових послова који су се јављали у ванредном стању и новог запошљавања, али да то не треба да нас да задовољи и није разлог за спокојство.

Чињеница је, додаје, да су одређени људи изгублили посао и сада се сагледава како да се сви упосле.

Подсетио је да је стопа незапослености са 26 одсто из неких ранијих година на крају прошле године смањена на 9,7 или 9,6 одсто.

EUR/RSD 117.5845
Најновије вести