До 2025. улагање око пола милијарде евра у хидроелектране

БЕОГРАД: ЕПС наставља модернизацију наших хидроелектрана и до 2025. планира да уложи око пола милијарде евра у коришћење хидропотенцијала, изјавио је извршни директор за производњу енергије у ЕПС-у Саво Безмаревић.
hidroelektrane.jpg
Фото: EPA (ARMANDO BABANI)

"Хидроелектране и обновљиви извори енергије чине трећину наше призводње и по томе је ЕПС други у региону", рекао је Безмаревић у Скупштини града на панелу "High level policy conference: Одржива енергија за све", у оквиру Недеље енергије.

Како каже, ЕПС наставља модернизацију наших хидроелектране, јер тако утичемо на веће коришћење обновљивих извора енергије и производњу зелене енергије.

"ЕПС је покренуо и пројекте коришћења енергије ветра у Костолцу, а у плану је и соларни парк. План је да тим пројектима добијемо нових 70 мегавата инсталисане снаге", нагласио је Безмаревић.

Он је истакао да је за ЕПС веома важан одговоран однос према животној средини и да се реализују и еколошки пројекти.

Према његовим речима, ЕПС са производњом од 38 милиона тона угља годишње и са око 30.000 запослених обезбеђује довољне количине електричне енергије за све грађане и привреду Србије.

"Да не буде само једна недеља већ да ова тема буде важна за године пред нама. Сви имамо заједнички циљ да енергетска ефикасност, безбедност, обновљиви извори енергије, заштита животне средине и брига о енергији постане наша свакодневница и на нивоу целог друштва. Стаиблно, одрживо и безбедно снабдевање електричном енергијом један је од најважнијих задатака сада, а посебно у будућности", рекао је он.

Безмаревић каже да је једини начин да компанија попут ЕПС-а успе у томе стратешки приступ инвестицијама којима унапређује своје капацитете, примењује нове технологије и унапређује заштиту животне средине.

"Теремолектране и хидроелектра ЕПС-а радиле су са високим поузданости и у првом кварталу 2017. године. Да би сва постројења могла стално да раде у њих мора стално да се улаже и такве инвеситције се планирају и у току ове године. До краја 2017. ојачаћемо наше производне капацитете са додатних 52 мегавата снаге и тиме ћемо омогућити сигурније снабдевање и смањити трошкове експлоатације", навео је Безамревић.

Он је подсетио да термоелектране и хидроелектране ЕПС-а успешно пролазе кроз ремонте који су већ омогућили прошле године додатну снагу од 30 мегавата на блоку ТЕНТ Б2 и продужили његов радни век.

Ове године план је да се инвестирају значајна средства у постојеће објекте, изградњу нових еколошких постројења, као и новог блока у Костолцу од 350 мегавата.

EUR/RSD 117.5796
Најновије вести