ВЕЛИКИ УСПЕХ СРБИЈЕ Камата сада 1,619 одсто

БЕОГРАД: Директор Београдске берзе Синиша Крнета оцењује да је постигнути резултат остварен јучерашњом емисијом обвезница Републике Србије на Лондонској берзи вишеструко вредан, о чему сведочи исказана тражња више од 300 инвеститора. 
akcije berza pixabay
Фото: pixabay.com

"Два су најимпресивнија податка која описују резултат остварен јучерашњом емисијом обвезница. Околност да је изражена тражња 6,4 пута премашила понуду српских државних обвезница, те да је таква тражња изражена од стране више од 300 инвеститора", истиче Крнета за Танјуг.

Директор Београдске берзе каже да вредност ових података додатно расте ако се томе дода чињеница да је реч о дугорочној обвезници. 

"Овим је креирана ретка и изузетна прилика да се, на крилима успеха јучерашње емисије, искористи генерисани интерес и пажња инвеститора према српској хартији од вредности на начин да се ширењем понуде инвестиционих алтернатива на српско тржиште капитала привуче барем део нереализоване тражње, и то не само у српски државни или корпоративни дуг, већ и у капитал којим би српске компаније финансирале свој раст", наводи Крнета.

Србија је јуче први пут после шест година емитовала 10-годишњу еврообвезницу у вредности од милијарду евра на Лондонској берзи. 

Обвезница је емитована по најнижој каматној стопи коју је наша држава икада остварила на хартије ове рочности, рекао је раније данас министар финансија Синиша Мали.

Камата износи 1,619 одсто, а поређења ради, цена обвезница из 2011. и 2013. је била 4,8 одсто и 7,5 одсто.

Милијарду евра од нове обвезнице, објаснио је Мали, биће искоришћено за превремени откуп старих скупих обвезница деноминованих у доларима, при чему ће се уштедети 3,8 милијарди динара на камати коју би Србија плаћала до краја отплатног периода.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести