Најбољи квартални резултат цена нафте у три деценије

ЊУЈОРК: Цене нафте забележиле су најбољи квартални резултат у последњих 30 година током три месеца, закључно са јуном, при чему су оствариле драматичан опоравак након пада на рекордни минимум у априлу.
rast
Фото: pixabay

Цене фјучерса сирове нафте “брент” узлетеле су за више од 80 посто у другом кварталу, што је њихов најбољи тромесечни учинак од трећег квартала 1990. године, када су током првог заливског рата регистровале скок од 142 процента, извештава CNBC.

Фјучерси америчке WTI нафте су порасли за 91 одсто током три месеца до краја јуна, што је такође њихов најбољи квартални резултат од трећег тромесечја 1990. године, када су ојачале за 131 посто.

Ипак, и поред фантастичних добитака током последњих недеља, цене фјучерса и “брента” и WTI нафте су и даље за 34 процента мање у односу на почетак године. 

Америчка нафтна референца, WTI, први пут у историји је ушла на негативну територију 20. априла, спустивши се на минус 37 долара за барел, у јеку затварања привреде због пандемије корона вируса. То је значило да произвођачи практично плаћају трговцима да преузму њихову нафту.

Цена “брента” се није нашла у негативној зони крајем априла, али је у тој недељи пала на најнижи ниво од 1999. године.

Фјучерсима “брента” је трговано јутрос на нивоу од 42,35 долара, што је пораст од 2,6 посто у односу на претходни дан, док је терминска цена WTI нафте износила 40,35 долара, што представља повећање од 2,7 процента, преноси CNBC.

EUR/RSD 117.5806
Најновије вести