ЕМС: Још пет одсто акција ЦГЕС-а купљено за 6,9 млн евра

Акционарско друштво "Електромрежа Србија", по одлуци Владе Србије, купило је уторак на Монтенегроберзи додатних пет процената акција Оператора преносног система Црне Горе за 6,9 милиона евра
struja FBakic
Фото: Dnevnik.rs

БЕОГРАД: Акционарско друштво "Електромрежа Србија", по одлуци Владе Србије, купило је уторак на Монтенегроберзи додатних пет процената акција Оператора преносног система Црне Горе за 6,9 милиона евра, сапштио је данас ЕМС.

ЕМС је тако постао власник укупно 15 процената акција Црногорског електропреносног система (ЦГЕС).

Купљено је 7.288.197 акција по просечној цени од 0,9493 евра по акцији за шта је плаћено 6.918.738 евра. Акције су купљене од малих акционара.

ЕМС је ушао у власничку структуру ЦГЕС-а у децембру 2015. године купивши 10,0141 процената акција.

"Куповина додатних акција привредног друштва Црногорски електропреносни систем А.Д. у економском и пословном смислу представља оправдану инвестицију у успешно привредно друштво које обавља истоврсну делатност као и наша компанија, а чији приходи, добит и имовина показују тенденцију раста", наводи се у саопштењу ЕМС-а.

Како је наведено, ЕМС остварује сразмерно право на дивиденду, од чега се очекује финансијска добит.

ЕМС интензивно спроводи инвестиционе активности на територији Србије и упоредо с тим ради на јачању својих преносних интерконективних капацитета.

"На територији Србије наша компанија активно гради стратешки значајан пројекат Трансбалкански коридор за пренос електричне енергије, а између Црне Горе и Италије положен је и пуштен у рад поморски кабл који је саставни део тог коридора. Куповина додатног пакета акција део је ЕМС-овог стратешког опредељења да активно учествује у јачању паневропске повезаности земаља источног и западног блока, као и у стварању и јачању базе за развој европског тржишта електричне енергије", кажу у ЕМС-у.

На тај начин ЕМС учвршћује своју позицију регионалног лидера, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.3087
Најновије вести