Зрењанински иноватори олакшали посао пецарошима

Зрењанинска фирма „Карп систем“, која се бави производњом риболовачке опреме под истоименим сопственим брендом, освојила је престижну награду за иновације, у жестокој конкуренцији 75 тимова, из свих иновативних области.
д
Фото: Dnevnik.rs

Награду су освојили на такмичењу које организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, у сарадњи са Факултетом техничких наука из Новог Сада, Привредном комором Србије, Технолошко-металрушким факултетом из Београда и Радио телевизијом Србије и Војводине.

- У конкуренцији 75 тимова из свих области, такмичење је стартовало априла ове године, у више рунди, елиминацијом, да би се окончало 21. децембра. Коначни поредак у финалу је - Карп систем 24 бода и прво место, а затим следе Ингел са 22 бода, Хибридни клавир са 20 бодова, Свифт билд са 19 бодова и Флуид плус са 18 бодова - каже Бојан Бојанић из фирме „Карп систем“.

Иновативни метод назван „Ракета дот спод“ служи за транспорт хране на одређену локацију на води. Ракета се забацује помоћу риболовачког штапа, при паду у воду ослобађа храну, и затим се празна враћа назад, уз помоћ штапа. Ова операција се тада понавља до жељене количине хране.

- Наш уређај уводи бројна унапређења у овој области. Пре свега, манипулација једном руком је кључна, јер риболовац у другој руци држи штап. Сви остали уређаји изискују или помоћника, или одлагање штапа, а код нас то није случај. Уређај физички раздваја контакт руку са храном, која је по правилу прљава, чиме се повећава комфор риболовца. Сви затворени уређаји имају једну осетљиву тачку, која омогућава функцију. Наш уређај нема дугме, већ је цела справа окидач отварања. Ракета ће се отворити, којим год својим делом да удари о воду, повећавајући ефикасност отварања – каже Бојанић, напомињући да овај уређај поједностављује, олакшава и убрзава храњење, без прљања руку.

Он истиче да иновативно решење за које су награђени поставља нове стандарде у овој области.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести