Заједнички гранични прелаз са Северном Македонијом

БЕОГРАД:  Скупштина Србије усвојила је данас Закон о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Северне Македоније о успостављању заједничких контрола на граничном прелазу за међународни друмски саобраћај Прешево-Табановце.
Granični prelaz Foto: Uprava carina
Фото: Управа царина

Министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је у расправи да је за конкурентност и повезивање важно да се са суседима граде заједнички гранични прелази како би се олакшао проток робе и људи.

“Без обзира на то колико улажемо у инфраструктуру, градимо ауто-путеве и модернизујемо железницу, постоји проблем нефизичких баријера, које нису само питање гужви у летњем периоду. Оне поготово постоје код превоза терета где се некад чека и по 10 до 15 сати на Хоргошу, Батровцима, Димитровграду”, рекла је Михајловићева.

Она је истакла да је то главни разлог због којег се кренуло у разговоре са суседним земљама да се направи једна контрола на граници. “Једна од њих је и овај споразум, који је настао на иницијативу председника Србије Александра Вучића. Верујемо да ће формирање заједничке контроле између Србије и Северне Македоније олакшати прелазак границе и међународни друмски саобраћај”, рекла је тада Михајловићева.

Она је нагласила да се Влада Србије залаже да се прошире капацитети, после Батроваца, и на граничним прелазима Хоргош, као и код Димитровграда. 

“Имаћемо на мосту Љубовија-Братунац заједнички гранични прелаз са Босном и Херцеговином, а циљ нам је да то урадимо и са свим другим земљама, а верујем да је то важно и за наше суседе и за регионално повезивање”, рекла је Михајловић.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести