Загрeвање Земље наставља се у 2020. уз нове температурне рекорде

Идуће године наставља се тренд глобалног загревања уз температуре које ће се попети за више од једног степена у односу на тренутне измјерене рекорде, пише ББЦ.
1
Фото: pixabay.com

Према проценама британског националног временског сервиса Met Office, 2020. ће вероватно бити за 1,11 целзијуса топлија од просечних температура измерених у периоду између 1850. до 1900. године.

Година испред нас, кажу из Met Officea, доноси низ дана с екстремним врућинама и новим рекордима. То ће значити шесту годину заредом обарања температурних рекорда.

Научници кажу да је пораст емисија стакленичких плинова најјачи фактор који узрокује пораст глобалног загревања.

Температура на Земљи први пут 2015. године попела се за један степен изнад оне просечне у прединдустријско време. Сваке године од тада сведочимо порасту просечних температура.

Најтоплија година забележена је 2016. када је снажни климатски феномен Ел Нињо донио значајну разлику. Иначе, Ел Нињо је природна метеоролошка појава повезана с променама климе у тропском делу Тихог океана.

Кроз овај временски феномен види се пораст температуре морске површине у средњем и источном Тихом океану, а повезан је с низом утицаја широм света, укључујући укупни глобални ниво загревања.

Према писању Met Office-а, шансе за јак Ел Нињо 2020. године су мале. Из овог сервиса прогнозирају да ће се просечна глобална температура следеће године кретати у распону од 0,99 до 1,23 степени целзијуса са средишњом проценом од 1,11 степени целзијуса. Истраживачи кажу да ће кључни фактор бити емисије CO2 и других загревајућих гасова.

"Природни догађаји, попут загревања Тихог океана, утичу на климатски систем, али у недостатку феномена Ел Нињо, ова прогноза даје јасну слику најјачег фактора који узрокује пораст температура - емисије стакленичких гасова", рекао је професор Адам Скејф, шеф Met Office-а за дугорочне прогнозе.

Од 2015. године до данас свака година била је за отприлике 1.0 степени целзијуса топлија од прединдустријског времена. Идуће године десиће се велики притисак да земље уозбиље њихове планове за осигурање да свет остане испод ознаке 1,5 степени целизијсаа.

Подсећамо, истраживачи су деценијама тврдили да раст глобалне температуре мора бити задржан испод 2 степена целзијуса до краја столећа како би се избегао најгори утицај, али сада тврде да тај раст мора бити нижи од 1,5 степена целзијуса.

EUR/RSD 117.5779
Најновије вести