За празнике минимум граничне контроле између Србије и Мађарске

"Договорили смо се да у том периоду, у коме се због божићних и новогодишњих празника очекује већи број путника, примењујемо такозвани минимум граничне контроле и тиме убрзамо и олакшамо њихов пролаз“, рекао је Стефановић после састанка са Пинтером у Новом Саду.
Sastanak ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanović i ministra unutrašnjih poslova Mađarske Šandora Pintera u Novom Sadu Foto: MUP Srbije
Фото: Састанак министра унутрашњих послова др Небојше Стефановић и министра унутрашњих послова Мађарске Шандора Пинтера у Новом Саду Фото: МУП Србије

НОВИ САД:  Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и министар унутрашњих послова Мађарске Шандор Пинтер, договорили су се данас да од 15. децембра до 15. јануара граничне полиције две земље примењују такозвани систем минимума граничне контроле, како би путницима био максимално олакшан и убрзан прелаз преко граничних прелаза.

"Договорили смо се да у том периоду, у коме се због божићних и новогодишњих празника очекује већи број путника, примењујемо такозвани минимум граничне контроле и тиме убрзамо и олакшамо њихов пролаз“, рекао је Стефановић после састанка са Пинтером у Новом Саду.

Стефановић је навео да је са колегом Пинтером, који борави у посети Србији, разговарао и о мерама које могу бити предузете у наредном периоду на убрзању транспорта људи и робе преко граничних прелаза, као и о стратешким решењима који ће трајно убрзати саобраћај преко границе.

Према његовим речима, то подразумева јачање капацитета на граничним прелазима и примену нових технологија које ће, када буду заживеле, омогућити да већи број људи у краћем временском периоду пређе границу, али и ефикаснију контролу и бољу евиденцију.

Министри унутрашњих послова Србије и Мађарске, како је саопштио МУП, разговарали су и о сарадњи две полиције на сузбијању ирегуларних миграција.

Стефановић је истакао да и поред тога што не постоји јединствен став и политика Европе по том питању, две државе интензивној сарађују како би осигурале безбедност својих грађана и имале спреман одговор у случају појачаног миграторног кретања.

Потпредседник Владе нагласио је да је стратешки циљ Србије чланство у ЕУ и да наша држава интензивно ради на достизању стандарда Европске уније, како би и пре уласка у ЕУ досегла високе стандарде контроле на својој државној граници.Стефановић се захвалио Мађарској на подршци коју пружа Србији на путу ка Европској унији.

Пинтер и Стефановић разговарали су и о наставку сарадње у борби против организованог криминала и тероризма, али и сарадњи професионалца из полиција две земље у даљим заједничким обукама, међу којима је истакао обуке у откривању илегалних лабораторија нароктика, обуке водича службених паса, али и сарадњу антитерористичких јединица две земље.

Стефановић је најавио да ће у наредном периоду бити одржана заједничка вежба наше Специјалне антитеористичке јединце и Антитерористичког центра Мађарске.Министар Пинтер истакао је да је сарадња полиција две земље из године у годину све боља, како на пољу безбедности, тако и на пољу убрзања протока робе и путника на граничним прелазима.

Према његовим речима, циљ је да се побољша проток теретног саобраћаја и да рута која иде кроз Северу Македонију, Србију и Мађарску буде једна од најбољих у Европи.Пинтер је истакао да је сарадња полиција Србије и Мађарске добра и да се она унапређује како кроз увођење нових система који ће осигурати ефикаснији рад полиција, тако и кроз заједничке обуке.

"Ако желимо да полицајци и у Србији и у Мађарској реагују на исти начин питање обука је веома важно и ми морамо обезбедити да кроз заједничке обуке наши полицајци усвоје најбоље стандарде поступања", навео је Пинтер.Као пример добрих резултата обука, навео искуства размењена у области откривања илегалних лабораторија наркотика, као и сарадњу водича службених паса.

Пинтер је закључио да би развоју две државе значајно помогло када би Србија била чланица Европске уније и Шенгена.

EUR/RSD 117.5880
Најновије вести