За лиценцу домови за старе мораће да испуне виши стандард

БЕОГРАД: За добијање лиценце домови за старе убудуће ће морати да испуне виши стандард, а како ће то тачно изгледати знаће се када буде завршена анализа која се ради са Светском здравственом организацијом, каже министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.
djordjevic
Фото: Танјуг/ Сава Радовановић

Он је рекао да ће се радити на унапређењу система социјалне заштите, посебно када су у питању установе за смештај."Када су у питању установе социјалне заштите за смештај добијање лиценци подићемо на виши ниво, мораће већи стандард да испуне. То ћемо видети после анализе са Светском здравственом организацијом", рекао је Ђорђевић за Пинк.

Он је нагласио да у систему социјалне заштите има 22.500 корисника, а да је током епидемије вируса корона заражено 546 корисника.Наводи да су од самог почетка предузете све мере како би се заштитила најстарија категортија становништва, а о пропустима у домовима за старе у Нишу истражни органи треба да утврде како је дошло до тога.

Опрезни су, каже, са попуштањем мера у центрима за смештај лица.Мере ће попустити у домовима за незбринуту децу, те ће они моћи да излазе и да се крећу ван установе."Када су у питању најстарији ту ћемо бити најригорознији", нагласио је он.

На следећој седници Владе Србије, како је рекао, биће донета Уредба о минималним мерама заштите које сваки послодавац мора да предузме."Свако ће знати шта је његов послодавац дужан да му обезбеди током рада. Уколико постоји кршење те Уредбе, запослени то може да пријави инспекцији рада на 0800 300 307 или преко сајта МИнистарства за рад", рекао је Ђорђевић.

Најавио је и да од данас почиње да ради и Е-страница на сајту Министарства за рад где ће сваки радник моћи да се информише о својим правима."Свако може да попуни упитник о статусу у коме тетренутно налази као радник и добиће списак свих права из закона који му припада. Уколико нема нешто од тога може да пријави инспекцији", нагласио је он.

Подсећа да су лекари, полицајци, војници и други који су се заразили на радном месту док су бринули о оболелима о ковид 19 током ванредног стања имали су право на 100 одсто плате током боловања - уместо 65 одсто.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести