Вулин: Разговори са Шојгуом о набавци новог наоружања

БЕОГРАД: Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да је данас са руским колегоом Сергејом Шојгуом започео разговоре о набавци новог наоружања од Руске Федерације - четири „ми - 17“ транспортна хеликоптера и четири „ми - 35“ борбена хеликоптера.
vulin_ssojgu, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Вулин борави у званичној посети РФи током које ће учествовати на седмој Московској конференцији о међународној безбедности. 

„Такође, настављамо војно-техничку сарадњу даљим опремањем и модернизацијом МИГова 29, затим тенкова Т 72 и борбених возила пешадије као и одређених типова противваздушног наоужања. Наоружана Србија је мирољубива Србија и гарант мира на Балкану“, истакао је министар Вулин.

Вулин је домаћинима пренео поруку председника Србије, Александра Вучића, да, док је он на челу државе, Србија никада неће учествовати у санкцијама и антируској хистерији. 

„Нико као Србија није свестан колико боле измишљене лажи и када политичари суде без иједног доказа. Наш одговор је да у томе нећемо учествовати. Све у свету може да се промени осим наших братских и пријатељских односа“, рекао је Вулин.

Истакао је још једном да је Србија захвална због односа Русије према КиМ и очувању нашег територијалног суверенитета и интегритета и подршци свим битним спољно-политичким питањима, наводи се у саопшетњу Министарства одбране.

„Русија је увек уз нас, разуме и поштује наше интересе и у потпуности разуме и подржава нашу политику војне неутралности. Поруке министра Шојгуа су истоветне оним које је у недавном разговору, председник Путин упутио председнику Вучићи - Руска Федерација тражи мир и договор, сматра да се Србија понаша одговорно као и да је насиље на КиМ апсолутно неприхватљиво", истиче Вулин.

Руски министар одбране је рекао да су сусрети са српским министром одбране постали већ традиционални и да су данашњи разговори још један корак ка даљој сарадњи.

Шојгу се присетио и своје последње посете Србији, 20. октобра прошле године.

„Радо се сећам свечане прославе 73. годишњица ослобођења Београда. То је био важан догађај за мене и још једна потврда братских односа између наших земаља“, рекао јер Шојгу.

Шојгуу је у име Вучића уручен поклон - икона из 18. века из манастира Соловјецки, као и реплику Карађорђеве војводске заставе на којој је извезена порука „Русија је заштитник православних Срба“.

Министар Вулин се данас састао и са генералним секретаром Организације договора колективне безбедности (ОДКБ) генерал-пуковник Јуријом Хачатуровом.
Разменили су мишљења и ставове о актуелним политичким дешавањима, као и о реализацији досадашњих активности и модалитетима за унапређење сарадње.

Сагласили су се да је сарадња обострано корисна и усмерена ка интересима обе стране. Хачатуров је нагласио да ОДКБ подржава војну неутралност Србије.
Министар одбране Србије имаће сутра излагање на Трећем пленарном заседању првог дана Конференције.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести