Вулин: Увођење „ласте” за бољу обуку пилота Вoјске Србије

БЕОГРАД: У току је последња фаза испитивања за 14 авиона "ласта" који ће значајно унапредити будућност обуке наших најмлађих пилота, наших кадета, казао је министар одбране Александар Вулин. 
Aleksandar Vulin/Ministarstvo odbrane
Фото: Министарство одбране

Он је данас на аеродрому "Батајница", где је у пратњи команданта РВиПВО генерал-мајора Душка Жарковића, обишао ваздухопловну компоненту Техничког опитног центра, казао и да се Војска Србије и Ратно ваздухопловство и противаздухопловна одбрана интензивно опремају и наоружавају и из стања потпуног очаја и готово гашења које је било 2012. године, биће, када се заврши све што је планирано, једно од најснажнијих у региону. 

Вулин је истакао и значај обуке, нагласивши да је веома важно да имамо и авионе као што је "ласта", који омогућавају нашим кадетима да се усавршавају брзо и ефикасно и који им омогућавају да буду припремљени и за прелазак на озбиљније ваздухоплове.

"Увођење тог авиона у наше наоружање даје нам могућност не само да обучавамо наше кадете, већ да обучавамо кадете из читавог региона, па и из многих земаља које су веома заинтересоване за нашу обуку и за наша искуства", рекао је министар. 

Фото: Aleksandar Vulina na Aerodromu Batajnica/Ministarstvo odbrane

Он је позвао све младе људе који желе да се опробају у војном позиву, који желе да постану пилоти и ваздухопловци, да се пријаве и да виде да ће живот који ће посветити својој земљи и својој војсци, одбрани своје земље, бити и добар и квалитетан и награђен.

Помоћник директора Техничког опитног центра за летна испитивања потпуковник Зоран Лунић истакао је да је повод данашњег обиласка верификација отклоњености недостатака авиона "ласта", односно последња фаза испитивања у Техничком опитном центру.

"Тиме смо данас завршили испитивања, припремили ваздухоплове и створили су се услови за даље процедуре и увођење у наоружање и војну опрему", нагласио је потпуковник Лунић, додајући да је током обиласка министру представљена и компонента ТОЦ-а која се бави испитивањима на пољу ваздухопловства, као и богата историја коју наша земља баштини на том пољу.

Министар одбране је током обиласка имао прилику и да се информише о стању у тој јединици, опремљеношћу средствима, кадром, као и са свим задацима који се тренутно реализују, као и доприносом ТОЦ-а у опремању система одбране савременим средствима из ваздухопловства.

Инструктор летења у 252. школско-тренажној авијацијској ескадрили мајор Горан Ђурић истиче да је част да после неколико деценија имамо нови ваздухоплов домаће производње који служи за основну и напредну обуку кадета пилота, а касније и усавршавање младих официра пилота.

Фото: Avion lasta Aerodrom Batajnica/Ministarstvo odbrane

"Ја бих захвалио свим тим момцима који су у тешком времену одлучили да постану војни пилоти. Са летењем смо започели почетком новембра прошле године, а авион је нов и за нас наставнике летења", рекао је мајор Ђурић, оцењујући кадете на обуци високом оценом "врло добар".

Кадет Вукашин Бандић на четвтој је години Војне академије, на смеру војно ваздухопловство-пилот авиона.

"Није мала ствар бити прва генерација која је на обуци на авиону ласта. Авион је доста изазован и није баш лако сваки дан ићи на летење. Заиста је велики изазов, али ако волите то, онда није никакав проблем. Ја сам јако задовољан и могу у име свих нас да кажем да смо презадовољни обуком, јер три године смо се школовали и учили теоријски како то изгледа доћи и летети, али сад кад смо овде, почиње озбиљна прича", рекао је кадет Вукашин Бандић.

EUR/RSD 117.4673
Најновије вести