Водостај на рекама под контролом, ситуација се прати

БЕОГРАД: Водостај Дунава, Тисе и Саве је у порасту, али се изливања не очекују и нема опасности од ванредних ситуација, изјавили су данас представници Републичког хидрометеоролошког завода и Јавног предузећа "Србијаводе".
srbijavode
Фото: Танјуг (Видео)

Шефица одсека за хидролошке прогнозе у РХМЗ Јелена Јеринић рекла је за Тањуг да је ситуација под контролом и да су сви мањи и средњи водотоци у опадању, осим оних у Банату, који су у порасту, али ће бити на нивоу редовне одбране од поплава.

"Дунав, Тиса и Сава су у порасту. Сава нам је у фокусу пажње јер су на узводној деоници била велика изливања и очекујемо врх 8. фебруара, али на нивоу редовне одбране код Шапца, а код Сремске Митровице и Београда испод редовне одбране", рекла је Јеринић.

У Шапцу се очекује да ће бити превазиђена граница редовне одбране од поплава, али ситуација неће бити на нивоу ванредне.

"Изливања неће бити и све службе су на терену и прате ситуацију, наша упозорења и прогнозе", рекла је Јеринић.

Она је додала да је на осталим рекама "све под контролом", и да се вода повлачи тамо где си излилла.

Наиме, јуче су се услед топљења снега, излиле Западна Морава и Бјелица, док је ниво осталих река у западној Србији био у порасту. Западна Морава је у најнижој тачки поплавила локални пут између краљевачког насеља Грдица и села Опланићи, као и неколико десетина хектара пољопривредног земљитша у овом делу свог приобаља. 

Јеринић је истакла да је важно да се канали циште и да је ситуација знатно боља у односу на ону из 2014. када су Србију задесиле велике поплаве.

Она каже и да се нигде не очекују проблеми, односно ванредна ситуација одбране.

У наредном периоду очекује се суво и стабилно време, са температуром мало изнад просека за овај период, додала је.

Извршни директор за уређење, коришћење и заштиту вода у ЈП "Србијаводе" Вељко Димитријевић каже да су сви водостаји на великим рекама у Србији у границама просечних вредности за овај период.

"У наредном периоду не очекујемо ни да уђемо у редовну одбрану. Дунав је миран, имамо благи пораст на ушћу у Србији, али све у границама нормалних осцилација карактеристичним за овај период", рекао је Димитријевић за Танјуг.

Он је навео да на Западној Морави постоје "слаба места", али да постоји оперативни план и људство које се брине о томе.

Како каже, на тој реци, на једном мањем потоку код места Грдице, недалеко од Краљева, укључена је пумпа, а виши водостај забележен је и код ушћа Бјелице, али нема изливања из корита. 

Сваке године ту је слична ситуација, каже саговорник Танјуга.

"За сада немамо ништа озбиљније као претњу и све је покривено оперативним планом за одбрану од поплава, сва опрема и људство су спремни, као и механизација да интервенишемо у свакој ситауцији. Сада немамо ништа што би излазило из оквира нормалних услова", рекао је Димитријевић.

Може се очекивати на незаштићеним подручијима, мањим бујичним потоцима да услед отапања дође до мањих бујица, клижишта и екипе су спремне да интервенишу у складу са плановима који су углавном у надлежности општинских органа и да санирају последице у сарадњи са Сектором за ванредне сиитуације и водопривредним предузећима. "Тамо где имамо изграђене системе заштите, не видимо посебну опасност, ситуација је под контролом", истакао је Димитријевић.

EUR/RSD 117.5727
Најновије вести