Воде Војводине обележиле Светски дан вода

НОВИ САД: Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине“ обележило је данас Светски дан вода школским часом о водопривреди у дворцу Марцибањи-Карачоњи у Сремској Каменици, којем су присуствовали ученици трећег разреда О.Ш. „Никола Тесла“ из Новог Сада.
„Vode Vojvodine“  Foto: „Vode Vojvodine“
Фото: „Воде Војводине“

Малишани су имали прилику да се ближе упознају са појмом и делатношћу водопривреде кроз интерактиван приступ - квиз питања и одговори, проучавање хидрографске карте Војводине, те склапање пузли са објектима и проналажење истих на карти, али и игру са моделом бродске преводнице. 

Такође, ЈВП „Воде Војводине“ је поводом Светског дана вода наступило и на Новосадском пролећу на позив Покрета горана Новог Сада, где су одржане три радионице за предшколце и једна за децу основношколског узраста под слоганом „Бистар као вода“. 

Из тог предузећа подсећају да кроз Војводину протичу три велике реке - Дунав, Сава и Тиса, банатски водотоци, те да је као крвоток премрежава 938 километара канала у оквиру Хидросистема Дунав-Тиса-Дунав и више од 20.000 километара мелиоративних канала.

Наводе да тако сложен систем, уз све учесталије појаве поплава и суша, захтева максималну пажњу, стручне кадрове и много средстава.

Резолуцијом УН из 1992. године, за Светски дан вода проглашен је 22. март, а централна тема овогодишњег Светског дана вода је „Вода за све - не изостављамо никога".

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести