Власт у региону највише заинтересована за медије

БЕОГРАД: Европска унија је у периоду од 1996. године до 2006. године издвојила 269 милиона евра за помоћ медијима на Балкану, али та средства нису искошћена на прави начин, речено је на панелу “Четврта сила на Балкану: Предности и слабости” у оквиру Пете београдске НАТО недеље.
Panel Pete beogradske NATO nedelje  Foto Tanjug / F.  Kraincanic
Фото: Tanjug

Учесници панела су приметили да се данас, и у 2017. години разговара о положају медија, што према њиховој оцени, значи да „нешто није добро урађено са том инвесицијом”, те да је ситуација у региону лоша за независне медије, које углавном финансирају страни донатори.

Они су навели да је у региону власт највише заинтресована за бављење медијима, па је тако у Македонији, према речима Ане Петрушеве из БИРН-а, тамошња влада уложила више миилиона евра за пласирање садржаја.

Према њеним речима, влада у Македонији се више оглашавала у медијима од неких великих компанија.

Не знам каква је ситуацију у Србији, али сумњам да је са овом куповином медија она слична, рекла је Петрушева.

Главни уредник и директор Фонета Зоран Секулић рекао је да ниједна транзициона власт од пада (Слободана) Милошевића до данас није третирала медије као део демократског процеса, већ као “песницу” и средство власти за политичко обрачунавање са опозицијом и осталим неистомишљеницима.

Секулић је навео да на рад медија утичу три фактора - политички и економски утицај, као и непотпуна примена закона.    

Зато се ствара “магла” и грађани немају праву слику шта су суштински проблеми у држави и друштву. Пажња јавности се са великог броја проблема са којима се суочава у реалности одвраћа на фабриковане дневно-политичке сукобе и стварање конфузије у друштву, рекао је Секулић.

У Србији је, каже, за бављење медијима највише заинтресована држава уместо великих корпорација. Он је истакао и да је одрживост медија данас кључно питање.

На лошу медијску слику у Србији утиче међународна заједница чији су главни центри моћи спремни да зажмуре на непоштовање владавине права, слободе медија и људских права, јер су им потребни снажни политички лидери који ће остваривати њихове интересе, закључио је Секулић.

EUR/RSD 117.5934
Најновије вести