Велико интересовање за корона тестирање на лични захтев

БЕОГРАД: Тестирање грађана на лични захтев на корона вирус отпочело је по одлуци Кризног штаба Владе Србије, а интересовање је, према речима в.д. директора Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", Верице Јовановић, велико и дневно се, како каже, обави тестирање више од 100 људи.
korona
Фото: pixabay.com

Јовановић је изјавила Танјугу да је тестирање на лични захтев омогућило да се без посебних и компликованих процедура у институтима, заводима за јавно здравље и домовима здравља једноставном методом, узимањем бриса носа и грла, обави преглед после којег се у року од 24 до 48 часова добија резултат, неопходан за путнике у међународном саобраћају.

Јовановић је грађанима препоручила да се детаљно информишу пре него крену на пут о правилима која постављају државе у окружењу, као и у ЕУ.

"Тестирање се обавља по јединственој цени од 6.000 динара, како у Институту за јавно здравље Србије, тако и у свим осталим заводима за јавно здравље и домовима здравља. Нема никаквих додатних трошкова", објаснила је Јовановић за Танјуг.

Према њеним речима, уплата се обавља преко јединственог жиро-рачуна који се налази на сајту портала цовид-19 Владе Србије и где је такође објашнено на који начин треба извршити уплату.

"Са том потврдом се дође у здравствену установу где се обави тестирање. Узимање бриса траје минут-два, а целокупна процедура, не дуже од пет минута. Остављају се лични подаци о особи која захтева тестирање и у року од 24 до 48 сати се добија резултат", рекла је Јовановић.

Према њеним речима, процедура се одвија брзо, а у Институту "Батут" формиране су две амбуланте и у свакој од њих раде по два санитарна инжењера који узимају брисеве, неопходне податке и ту се такође, каже, попуњава и један упитник.

"Подаци о сваком лицу које обави тестирање улазе у базу ковид 19 која нам је неопходна за епидемилолошко праћење ситуације на територији наше земље", додала је она.

Јовановић каже да се грађани могу јавити и за бесплатно тестирање уколико имају симптоме или знаке респираторне инфекције која може бити повезана са ковидом-19.

"Временски период издавања резултата је исти и систем здравствене заштите и наша држава су спремни да у складу са индикацијама омогуће тестирање за све случајеве који су суспектни", истакла је Јовановић.

Првог дана комерцијалног тестирања јавиле се 132 особе

Првог дана тестирања на корона вирус на лични захтев јавило се укупно 132 особе у Србији, а директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић каже да их је највише било у Београду, где се на комерцијално тестирање јавило 66 грађана.

Тестирање на лични захтев почело је јучце, цена ПЦР теста је 6.000 динара, а директорка РФЗО наводи да могу да се тестирају апсолутно сви грађани и није неопходно навести разлог тестирања.

Од 66 укупно тестираних јуче у Београду, највише њих ПЦР тест урадио је у Институту „Батут“ и то 36, док су се остали тестирали у Градском заводу за јавно здравље и домови здравља.

Радојевић Шкодрић је за ТВ Прва рекла да су тестирани били у узрасној групи од 22 до 47 година, а само три лица била су старија од 65 година.

„ПЦР тест важи 72 сата од момента издавања потврде“, рекла је Радојевић Шкодрић.

Навела је да потврда може да се добије и електронским путем, да је цена теста од 6. 000 динара непофитабилна и да толико кошта сам тест, услуга и потрошни материјал.

Грађани могу да се тестирају на лични захтев до 17 сати у домовима здравља и институтима и заводима за јавно здравље.

Радојевић Шкодрић је рекла да је тестирање за малолетнике и студенте уз индекс бесплатно, уколико путују у земљу где је за улазак неопходно да имају ПЦР тест.

Каже да тестова има довољно и за тестирање на лични захтев и за све индикације које је прописао Кризни штаб за које је тестирање бесплатно.

EUR/RSD 117.5830
Најновије вести