Велики школски час у Шумарицама

БЕОГРАД: У Србији се обележава Дан сећања на жртве у Другом светском рату и 78. годишњица масовног стрељања цивила, међу њима и ђака и професора, у крагујевачким Шумарицама.
Dan sećanja, Šumarice  foto:Tanjug/video
Фото: Tanjug

У знак сећања, и ове године у спомен-парку у том граду одржан је Велики школски час, уз подсећање на један од највећих злочина у историји човечанства и одакле су послате поруке мира и толеранције и апел читавом свету да се овакав злочин више нигде и никада не понови.

Велики школски час се крај споменика стељаним ђацима и професорима у одржава од 1971. године, када је изведена поема "Црни дан" Душка Радовића.

Акција је изведена 16. октобра 1941., иако је наредбу познату као „сто за једног” генерал Франц Беме обзнанио 10. октобра.
У тој наредби је стајало да ће за сваког убијеног немачког војника или фолксдојчера бити стрељано 100 цивила, а за сваког рањеног 50.

Тако се дошло до броја од 2.300 људи које треба побити, а стрељано је око 2.800 грађана.

Рација у Крагујевцу почела је 18. октобра увече, а по списку београдске полиције, прво су похапшене осведочене присталице партизанског и четничког покрета, заједно с њима и Јевреји.

Потом је командант окупираног Крагујевца Ото фон Бишофсхаузен предложио мајору Паулу Кенигу да 19. октобра рацију спроведе у околним селима Белошевац, Мечковац, Маршић, Корман, Ботуње, Грошница, Горње и Доње Грбице.

Велика рација мушког становништва у Крагујевцу, узраста од 16 до 60 година, почела је 20. октобра.

Старији су одвођени из кућа, кафана, продавница, радионица, с пијаце, ђаци из школа, а привођени су уз објашњење а ће им бити замењене личне карте.

Први цивили, углавном Роми и Јевреји, стрељани су увече тог дана на Становљанском пољу повише Шумарица.

Стрељање у Шумарицама, у дубодеринама крај Ердоглијског и Сушичког потока из којих је било тешко побећи, почело је 21. октобра у седам сати ујутру и трајало је непрекидно до 14 часова.

Међу стрељанима је било и млађих од 16 година.

Данас у Спомен-парку „Крагујевачки октобар” доминира Споменик ђацима и професорима, аутора Миодрага Живковића који је због облика, римског броја пет назван „Пето три”.

У Шумарицама се налази и мала црква где се 21. октобра, уочи Великог школског часа служи молебан за стрељане.

У Србији се 21. октобар, од 2012. године, обележава као Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату.

Radovan
21.10.2019 • 21:24
Od 12. do 14. oktobra 1941. godine u Dragincu (Loznica) i okolini ubijeno je i streljano 2950 dece, žena muškaraca. O tome obaveštavaju samo lokalni mediji! Zaštooooo!
EUR/RSD 117.5900
Најновије вести