Проглашена ванредна ситуација и у Нишу због непогода

БЕОГРАД: Градски штаб за ванредне ситуације града Ниша прогласио је ванредну ситуацију због елементарних непогода изазваних ноћашњим невременом.
poplave
Фото: Tanjug (Video, ilustracija)
Обилне кише изазвале су замућење свих изворишта за снабдевање Ниша водом због чега су искључена са водоводног система.
 
Снабдевање водом обезбеђује се са изворишта Медијана, због чега ће корисници у вишим делови града, уколико замућење потраје, остати без воде. Град предузима мере на нормализацији снабдевања водом, јавља РТС.
 
Вода у водоводном систему Ниша је доброг квалитета, хемијски и биолошки је исправна, појачана је контрола квалитета воде у систему од стране надлежних институција и ЈКП "Наисус", речено је на Градском штабу за ванредне ситуације Града Ниша.
 
Дежурне екипе прате стање водотокова и отклањају последице невремена, саопштено је на Градском штабу за ванредне ситуације Града Ниша.
 
Дежурне екипе Електродистрибуције у Нишу отклањају кварове на електромрежи на подручјима где је дошло до прекида напајања корисника електричном енергијом. Радило се или се ради на санацији клизишта и одрона.

 

Поплаве на југу Србије: Ванредна ситуација у Владичином и Гаџином Хану

 

ВЛАДИЧИН ХАН/БУЈАНОВАЦ/ЛЕСКОВАЦ/ПИРОТ: На територији општине Владичин Хан је проглашена ванредна ситуација због поплава које су настале услед обилних количина падавина.

У 14 сати смо били принуђени да уведемо ванредну ситуацију на читавој територији општине с обзиром на то да су нам два моста, у месним заједницама Кацапун и Врбово, однета у потпуности, док су мостови у месним заједницима Декутинце, Врбово и Козница угрожени, рекао је председник општине Владичин Хан Горан Младеновић.

Навео је да су у Прибоју две куће поплављене, у месној заједници Стубал три, као и неколико кућа у ромској махали у месној заједници Прекодолце, док је у месној заједници Житорађе поплављено неколико привредних објеката.

Више локација на територији општине Владичин Хан је угрожено и потребна нам је ванредна ситуација како бисмо и привредне субјекте могли да уведемо у посао и покушамо да у најкраћем могућем року вратимо путеве, поља и куће у нормално стање, рекао је Младеновић.

Села код Бујановца у опасности због поплава

Обилне падавине у току претходних ноћи довеле су у опасност неколико села општине Бујановац које су задесиле поплаве.

На неким местима мозе се видети вода која је ушла у куће, а велики број становника је морао да се евакуише из тог подручја.


Ванредна ситуација проглашена у Лесковцу

Ванредна ситуација због елементарних непогода проглашена је и на територији града Лесковца.

За 20 сати пало је 70 литара кише која је изазвала бројна изливања и урушавање моста у селу Јелашници, преноси РТС.


Јавно продузеће „Комуналија“, је на свом Фејсбук налогу објавило је да ради на томе да ситуацију ставе под контролу након што је штаб за ванредне ситације општине Бујановац затражио хитну интервенцију.
Наши радници су су на терену с багерима и радници су на терену у Бујановачкој Бањи, наводи се у њиховом саопштењу.

Поплаве су највише штете нанеле у селу Консуљ, где се једним делом вода из реке Мораве излила поред оближњих кућа и постоји бајазан да ће напредовати даље ка другим кућама.

Поплаве су погодиле и село Лучане у општини Бујановац где се могу видети поплављене њиве, куће али и магистрални пут.

Ангажовање грађана је добродошло и потребно како би смањили штету. Кризни штаб за ванредне ситуације апелују код грађана да са ониме што могу на терену помогну спречавању даљег погоршања ситуације, стоји у саопштењу општинског штаба.

Падавине још трају у овом делу и не може се проценити колика је штета од поплава.

Вода се повлачи с критичних места у Пироту

Вода се повлачи с свих критичних места у Пироту, али је и даље тешко у насељима Рогоз и Кавак, преноси РТС.

Како наводи, и појединим улицама ниво воде је виши и од пола метра.

Поплављено је на стотине домаћинстава, а вода је продрла углавном у подруме, гараже и помоћне просторије.

Поплаве су изазвале бујичне воде и потоке јер је за два дана пало кише више од 80 литара по метру квадратном, а дошло је и до топљења снега.

Осим пиротских насеља, поплављена су домаћинстава у неколико села, а на Старој планини у селу Рсовци евакуисана је стока.

Нишава код Пирота је изашла из корита, а низводно поплавила оранице.

Заменик градоначелника Пирота Милош Цолић рекао је за Танјуг да је доста локалних путева угрожено, као и део стоке у планинским селима, додајући да ће се направити попис трудница и мале деце која морају да приме терапију, а нису у могућности да изађу из кућа.

Животно угрожених за сада нема, истиче Цолић и апелује на људе да буду смирени, стрпљиви и да, каже, не доносе исхитрене одлуке, како не би направили већу штету од оне која постоји.


Специјалистички тимови за спасавање ангажовани на више места

Припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације са Специјалистичким тимовима са спасавање и рад на води евакуисали су 34 особе из објеката који су поплављени изливањем бујичних потока и то 22 особе из Дољевца, две из Лесковца, шест из Бојника и четири из Бујановца.

Услед обилних кишних падавина и изливања бујичних водотокова, проглашена је ванредна ситуација на територији града Лесковца, на делу територије општине Бојник и на целој територији општина Житорађа, Дољевац, Димитровград и Власотинце.

На територији Нишавској управног округа припадници Ватрогсно-спасилачке бригаде Ниш интервенисали су пет пута на црпљењу  воде у општини Сврљиг-село Нишевац, општини Дољевац у селима Орљане и Шарлинац, као и на интервенцији евакуације 22 особе из угроженог подручја на територији општине Дољевац.

На територији Пчињског управног округа током дана припадници Ватрогасно-спасилачке јединице Врање вршили су црпљење воде из поплављених домаћинстава на територији града Врања, Градске општине Врањска бања, општина Владичин Хан, Бујановац и Прешево. Специјалистички тим за спасавање и рад на води из Врања успешно је извршио евакуацију четири дечака у месту Бујановачка бања. Припадници ВСЈ Врање настављају да обилазе терен на критичним локацијама.

У Топличком управном округу, у месту Житорађа општина Прокупље излила се Југбогдановачка река и поток при чему је дошло до плављења око 24 стамбена и 43 помоћна објекта. Специјалистички тим за спасавање и рад на води је током дана у реону села Бадњевац евакуисао старију особу. Такође, припадници ВСЈ Житорађа вршили су и црпљење воде у Дому здравља као и из дворишта домаћинстава у селу Јесница.

Припадници Ватрогасно-спасилачких јединица из Лесковца евакуисали су осам особа из места Кацабаћ, Косанчић, Придворица, Губеревац и Доњи Буниброд. Такође, били су ангажовани на црпљењу воде у селу Рударе, Бојник, Власотинце и Медвеђа. Ситуација се на овој територији смирује а припадници ВСЈ Ческовац наставиће обилазак терена.

На територији Пиротског управног округа услед изливања реке Нишаве, дошло је до плављења домаћинстава на општини Димитровград и то на подручју села Жељуша. Припадници ВСЈ Пирот евакуисали су старију особу са овог подручја и помогли градској управи у испоруци основних животних намирница.


Цолић каже да општина од раних јутарњих сати ради као кол центар и да прима велики број позива грађана.

Од јутрос су од пола седам све расположиве екипе јавних предузећа, комуналаца на терену, многи приватни предузетници су ставили машине на располагање Граду Пироту.. Полако успостављамо нормалну ситуацију, а штета ће се тек утврдити, каже Цолић.

Ванредна ситуација и у Гаџином Хану 

Ванредна ситуација проглашена је и у Гаџином Хану због изливања Кутинске реке, саопштио је председник те општине Милисав Филиповић.

У неким селима вода је однела путеве и потопила подруме кућа и штале, рекао је он и обећао да ће општина покрити штету коју су претрпели мештани, преносе Јужне вести.

Према Филиповићевим рецима, у селима Доњи Душник, Марина Кутина, Краставце и Тасковици поплављени су подруми, помоћни објекти и куће које су близу до реке, али људи нису били угрожени и није било потребе за њиховом евакуацијом.

Он је додао да је неке улице и путеве у самом Гаџином Хану, али и у селима Краставце, Марина Кутина и Тасковици однела набујала вода и да су они сада непроходни.


Неколико села у општини Сврљиг без струје и око 2.000 потрошача у пет чачанских села

Ледена киша која се задржала на струјним кабловима, оставила је без струје неколико села у општини Сврљиг и то Лабуково, Нишевац, Околиште, Тијовац, Луково и Драјинац.

Како преноси РТС, екипе ЕПС-а изашле су на терен.

Сличан проблем мештани сврљишких села имали су и 2014. године, када су од тежине снега и ледене кише попуцали каблови далековода и локалних водова.

Без струје је тренутно око 2.000 потрошача у чачанским селима Мојсиње, Доња Трепча, Мрчајевци, део Бреснице и Катрга.

Чачанским монтерима стигла је помоћ екипа из Краљева и очекује се да кварови буду отклоњени до краја дана, преноси РТС.

Услед нестанка струје дошло је до прекида водоснабдевања у Мрчајевцима, јер су испражњени резервоари, а онемогућен је рад пумпи.

Из градске управе наводе да ће бити потребно седам до осам часова од тренутка када стигне струја да се резервоари напуне.


Како је навео, од четири сата јутрос на терену су распоређене машине у местима где је ситуација била најкритичнија, а екипе су дежурале и чистиле водоток Кутинске реке и бујичних планинских токова, који су допринели високом водостају те реке.

Филиповић је додао да је зато на данашњој седници Кризног штаба проглашена ванредна ситуација и формирана комисију која ће обићи објекте оштећене због поплава како би проценили штету.

Он је додао да ни фудбалски терен у Мариној Кутини није био поштеђен бујице - остао је без ограде, коју је вода однела заједно са делом једне од оближњих парцела.

И фудбалски терен у Мариној Кутини није био поштеђен бујице - остао је без ограде, коју је вода однела заједно са делом једне од оближњих парцела, рекао је Филиповић.

Кутинска река изашла је из свог корита и у Лазаревом Селу и Првој Кутини, као и у делу Насеља Никола Тесла кроз који та река протице, преносе Јужне вести.

Замућена изворишта у Нишу, могуће искључења воде

Због кише и снега који неколико дана падају повећано је замућење воде на већини изворишта којима Ниш снабдева водом, а из ЈКП Наисус најављују да ће, ако се замућење настави, морати да нека од изворишта искључе.

Како наводи, то значи да ће у вечерњим сатима без воде остати они које живе у вишим деловима града са десне обале реке, као и у насељим Ледена Стена, Ратко Јовић, Чамурлијски пут, као и житељи моравских села.

Из нишког водовода кажу да је у прошлих 48 сати дошло до повећане мутноце воде на извориштима водоводног система Љуберада – Ниш и изворишта Студена, преносе Јужне вести.

Како додају, уколико се тенденција замућења настави, нишки водовод бице принуђен да неке од наведених изворишта искључи и привремено стави ван функције, а њихово поновно ангажовање зависиће искључиво од хидролошких прилика.

Оваква ситуација, напомињу у водоводу, може директно да утиче на количину воде у нишком водоводном систему што за последицу има ограничења у редовном снабдевању водом грађана.

У том слкучају, како додају, за кориснике у вишим деловима Пантелеја биће обезбеђена ауто-цистерна за снабдевање пијаћом водом од 14 до 18 сати.

ЈКП "Наисус" позвао је грађане да рационално користе воду из нишког водовода и тиме осигурају систем водоснабдевања и избегавање већих несташица воде у Нишу и околини.

Како додају, наставља се стални надзором и непрекидна контрола воде у лабораторијама.

Из водовода поручују да ће објавити саопштење о замућењу воде и напомињу да је вода хемијски и бактериолошки безбедна за пиће у одрживом систему водоснабдевања.

EUR/RSD 117.5584
Најновије вести