Уручени пакети грађевинског материјала за избеглице

БЕОГРАД : У оквиру Регионалног стамбеног пројекта (РСП), данас уручени уговори за доделу 302 пакета грађевинског материјала за избеглице из Босне и Херцеговине и Хрватске, које имају пребивалиште на територији Београда.
1
Фото: Tanjug

Пакети грађевинског материјала, у вредности до 9.000 евра, у оквиру потпројекта 3, чија је укупна вредност 13,64 милиона евра, обезбеђени су донаторским средствима, првенствено Европске уније и САД, у оквиру трећег потпројекта РСП Србије, саопштено је из Комесаријата за избеглице.

Свечану церемонију доделе пакета у Установи културе "Вук Стефановић Караџић" отворио је министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Владе Србије Ивица Дачић.

"Циљ програма, који је регионалног карактера и обухвата БиХ, Црну Гору, Хрватску и Србију, има да, када се прикупе довољна средства, а процењује се да буде 500 милиона евра да више неће бити особа са статусом избеглице. То значи у Србији да треба да решимо стамбени проблем за 17.000 породица, на чему се активно ради. Већ је више од 100 милиона евра у функцији решавања тог проблема", објаснио је Дачић.

Он је позвао све којима је потребна помоћ да се пријаве за овај програм како би се ресио проблем избеглица.

"У току је изградња 235 станова у насељу Овча, 69 породица је збринуто у сеоским кућама, 49 монтажних кућа је подигнуто, а данас је 302 породице добило грађевински материјал", указао је Дачић.

Он је рекао да су рокови веома кратки и да то значи да би у наредних неколико година требало да сер реши пробелм свих 17.500 породица.

Указао је да то, међутим, зависи од донатора, и да би требало да добијемо још пара од међународне заједнице.

Подвукао је да се, када је реч о помоћи, ради о бесповратној помоћи.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је да РСП треба да буде порука примењене хуманости међународне заједнице и одговорности наше државе да учинимо све да живот избеглица, који је био несумњиво тежак, учинимо бољим и једноставнијим са изгледама за бољу бдуцухност.

Подсетила је да се ЕУ зна да је приватна имовина светиња, што се не доводи никада у питање.

"Нажалост, знате да је тешко стећи, али и изгубити оно што сте стварали и улагали. Зато је Влада, са партнерима, поставила као приоритет да нађемо средства и у разумном року да обезбедимо замену за оно што сте оставили где сте живели и што вам је отето", казала је она.

Најавила је да ће врло брзо потписати још један уговор, седми пакет РСП, у вредности од 9,2 милиона евра, као и да се нада да ће у наредном периоду поћи за руком да се реше проблеми великог броја породица.

 

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести