Уручени кључеви станова за 16 избегличких породица у Мионици

МИОНИЦА: Избегличким породицама са простора бивше Југославије данас је уручено 16 кључева од станова у Мионици, а у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Србији.
kljucevi mionica, tanjug
Фото: Tanjug

Станови у Мионици део су Потпројекта 5, чија вредност износи 52 милиона евра, од чега је 38 милиона обезбеђено из донације Регионалног стамбеног програма, а нешто више од 13 милиона евра је национални допринос.

Уручењу кључева, између осталих, присуствовао је и министар спољних послова Ивица Дачић, који је и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица, казао је да су у оквиру Потпројекта 5 додељени и пакети грађевинског материјала избегличким породицама у Суботици, Инђији, Старој Пазови и у Бечеју.

"Купили смо 30 сеоских кућа у Сомбору, 21 сеоску кућу у Бачу и 5 у Књажевцу, а у Убу су усељене породице у 20 стамбених јединица. Посебно бих истакао да је 20. јуна прошле године, када смо обележавали Светски дан избеглица, 270 породица добило нове станове у Камендину, у Земун Пољу", рекао је Дачић.

Према његовим речима, то није крај јер је у оквиру Потпројекта 5 планирано усељење у укупно 1.847 стамбених јединица, у 25 локалних самоуправа.

Дачић наводи да је Регионални стамбени програм један изузетан пројекат, и захвалио Европској унији, која је један од навећих донатора, Банци за развој Савета Европе, УНХЦР-у и ОЕБС-у на доприносу за његову реализацију.

"У Србији је до сада усељено више од 4.000 стамбених јединица, а предвиђено је да то право оствари укупно 7.000 породица, што је значајно достигнуће", рекао је Дачић.

Истакао је да је обавеза државе да помаже и буде подршка свим припадницима нашег народа, а посебно онима који су се, каже, не својом кривицом, нашли у веома тешким и трагичним животним околностима.

"Чињеница да додељујемо кључеве 16 станова за избегле са простора бивше Југославије додатно ће обогатити овај период славља и дочека Нове године, а посебно ме радује што ће неки од вас Божић и Српску Нову годину прославити у новим домовима", рекао је Дачић.

Уручењу кључева присуствовали су и државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић, комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић, заменик шефа Мисије ОЕБС-а Џозеф Мелот, директор Јединице за управљање пројектима Душан Ковачевић, председник општине Мионица Бобан Јанковић...

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести