Уручени кључеви станова ромским породицама у Новом Пазару

НОВИ ПАЗАР: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић уручила је данас кључеве социјалних станова за девет ромских породица у насељу Блажево у Новом Пазару и навела да јој је посебно драго, као жени и мајци, што ће се у те куће уселити 20 деце. 
mihajlovic, tanjug
Фото: Tanjug/Z.Žestić, arhiva

Додели кључева присуствовали су и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић и градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац. 

Михајловић је казала да Влада Србије заједно са Европском унијом улаже девет милиона евра за социјалне станове у 11 општина у Србији, у којима живи 250 деце ромске националности. 

"На тој деци остаје будућност и она су та која ће нас увек подсећати да смо један народ, да је Србија држава свих нас", рекла је министарка додајући да је на држави да створи услове да се ромска деца школују и потом добију запослење и да се сви заједно боримо против дискриминације у друштву. 

"Решавамо инфраструктуру, омогућили смо да се упишу у матичне књиге, да се образују, смањили смо смртност ромске деце за 50 одсто. Посебну пажњу треба да посветимо Ромкињама, јер су оне најугроженија категорија", рекла је Михајловић.

Шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици рекао је да је интеграција Рома у срцу свих активности ЕУ и да је до сада за то у Србији уложено 11,4 милиона евра, те да је планирано улагање још 20 милиона евра. 

"Роми су највећа мањина у целој Европи, а највише су маргинализовани. ЕУ се труди да допринесе напорима државе у решавању питања интеграције Рома у друштво, а то можемо остварити кроз стамбено збрињавање, образовање, здравство и запослење", казао је Фабрици. 

Додао је да је овај пројекат доказ да се не ради само на политикама на папиру, већ кроз конкретне активности.

Пауновић је захвалила Михајловићевој рекавши да је Министарство које води снажни мотор који даје ветар у леђа у реализацији оваквих пројеката. 

Она је упутила честитке и граду Новом Пазару и навела да је пример локалне самоуправе која уме да препозна потребе својих суграђана и издвоји средства за такве пројекте. 

Бишевац је изјавио да је у реализацију пројекта за девет ромских породица уложено скоро 600.000 евра, да је решена и комунална инфраструктура и асфалтиране улице. 

"Наш циљ је да побољшамо квалитет живота свих наших суграђана, па тако и мештана насеља Блажево", рекао је Бишевац. 

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести