Упутство за пацијенте који долазе у карантин на Сајму

БЕОГРАД: Привремена болница на Београдском сајму од данас почиње да прима прве пацијенте оболеле од новог вируса корона са лакшим тегобама, а на сајту Ковид19.рс објављено је упутсво о томе шта је пацијентима, ако дође до тога да морају у карантин, неопходно да имају код себе.
korona virus, pixabay
Фото: pixabay

Тако су пацијенти обавезни да понесу сву своју медицинску документацију и лекове које пије као своју редовну терапију.

Оно што би пацијенти требало да понесу са собом су ствари потребне за личну хигијену, пиџаму, папуче, патике, тренерку или другу удобну одећу и то за барем две пресвлаке.

Требало би да понесе и пешкире, чашу (најбоље пластичну), а по жељи баде мантил, тоалет папир, убрусе, постељину.

Наводи се да кревети имају постељину, тако да ће пацијенти имати једнократну постељину, али уколико желе, могу да понесу и своју, а исто важи и за јастуке и ћебад.

У упутству се додаје да пацијенти могу да понесу своје телефоне, лаптоп или таблет рачунаре, као и пуњаче, иако ће, на Сајму бити и додатних за оне који забораве своје.

Такође, сугерише се и да није лоше понети и слушалице.

У упутству се наводе и напомене - да су хале Сајма под сталним надзором медицинског особља и поседују адекватно опремљене ординације, као и да ће пацијентима на располагању бити и психијатријска подршка.

Све хале Сајма се греју, пацијентима ће бити обезбеђена исхрана.

У халама постоје тоалети, а обезбеђени су и додатни тоалети и тушеви.

Цео сајам покривен је добром wi-fi конекцијом, а свака соба у халама има своје прикључке за струју.

Даље се навод да је пацијентима дозвољено кретање по халама Сајма у оквиру којих је постављен карантин, у складу са њиховим физичким могућностима, уз молбу да кретање буде умерено, јер је то повољније за здравствено стање.

Пацијентима ће на располагању бити и бројни телевизори, књиге, часописи, друштвене игре, компјутери, додаје се у упутству.

Простор за боравак заражених обезбеђен је у халама 1, 3, 4 и 5, а Војска Србије је допремила око 3.000 кревета и ормарића. Простор између кревета је ограђен параванима, а на галеријама хала биће лекарске ординације са рендген апаратима.

EUR/RSD 117.5937
Најновије вести