Управа царина: На пут преко мање оптерећених прелаза или радним данима

БЕОГРАД: Један од ударних викенда у шпицу летње сезоне је за нама, али се иста слика очекује и у неколико наредних, па из Управе царина предлажу путницима да користе мање оптерећене прелазе и да избегавају ноћ и дане викенда за путовање.
Granični prelaz Foto: Uprava carina
Фото: Управа царина

У сезони годишњих одмора, путника је све више на нашим граничним прелазима, па царинска служба ради пуним капацитетом, отворен је максималан број саобраћајних трака, а смене су појачане додатним бројем службеника, наводи се у саопштењу.

Оне који само пролазе кроз Србију, навигација усмерава на ауто-пут и нафреквентније граничне прелазе, али се грађанима наше земље, који боље познају локалне путне правце, саветује да користе предност "домаћег терена", како би избегли гужву и скратили чекање на граници.

Са најфреквентнијег прелаза на северу земље, Хоргоша, путницима се саветује да се током туристичке сезоне радије определе за мање оптерећене граничне прелазе - Хоргош 2, Бачке Винограде, Бајмок, Ðалу, па и Келебију - преко којих је промет путника знатно мањи. 

Да би се притисак путника на гранични прелаз Хоргош смањио, радно време мањих прелаза у близини, Хоргоша 2 и Бачких Винограда је у периоду од 22. до 29 јула продужено, па сада раде од седам до 22 часа, док ће радно време прелаза Бајмок од 1. до 7. августа бити од седам сати до поноћи.

Задржавање је, према речима дежурних службеника, највеће у јутарњим часовима када на прелаз пристижу они који су путовали ноћу, те се тада на прелазак границе на Хоргошу чека око сат и по времена. 

У јутарњим часовима, пре почетка радног времена прелаза, понекад је извесно задржавање могуће и на околним, мање оптерећеним прелазима, јер се формира колона аутомобила локалног становништва које у то време одлази на посао у суседну државу.

Једна од омиљених летњих дестинација грађана Србије је Грчка, а највећи број туриста ка тој земљи иде преко граничног прелаза Прешево, на граници са Северном Македонијом. 

Из Царине наводе да су на том прелазу у току радови са српске стране границе, јер се припремају услови за увођење заједничких контрола, што ће додатно смањити чекања. 

Радови, захваљујући доброј организацији рада граничних служби, не утичу на промет путника који се несметано одвија, па се и на излазу и на улазу чека свега око 15-ак минута. Подсећају да поред Прешева, на том путном правцу, путници могу да се одлуче и за мање прометан прелаз Прихор Пчињски. 

Да би стигли до њега, возачи треба да се искључе са магистралног пута Врање-Скопље на десетом километру у селу Давидовац, а потом да прате табле са ознакама за гранични прелаз и манастир Свети Прохор Пчињски, који су удаљени 30 км.

Када је реч о Црној Гори, најфреквентнији прелаз је Гостун, преко кога је само током протеклог викенда прешло око 50.000 путника, више од 10.000 аутомобила и више од 300 аутобуса. Слична ситуација се очекује и током наредних викенда. 

Грађевински радови на реконтрукцији тог прелаза се несметано одвијају без обзира на туристичку сезону и не узрокују додатна задржавања.Уместо преко прелаза Гостун, до црногорског приморја може се доћи и преко прелаза Јабука и Шпиљани који су у функцији 24 часа.

Јабука је удаљена око 20 километара од Пријепоља, док су Шпиљани на 150 километара од Краљева, до њих се стиже када се са пута Рашка - Нови Пазар возачи искључе, а потом код места Рибарићи скрену на део пута који води ка том прелазу. 

Они који путују ка Бугарској, или кроз Бугарску ка Турској, највероватније ће користити гранични прелаз Градина, за који готово и да нема адекватне замене, јер иако постоји још један прелаз, од Градине удаљен пар десетина километара, због неприступачности терена и локалног пута који није у најбољем стању, тешко да може да се уштеди на времену.

Градина је, иначе, један од највећих у нашој земљи, са капацитетом који подразумева шест трака на улазу и девет на излазу из земље.

Иако прелази са суседном Румунијом не спадају у оптерећене током лета, грађани те земље често преко Србије иду ка познатим летовалиштима, али на улазу граничног прелаза Ватин нема никаквог задржавања када је путнички саобраћај у питању. 

Уколико грађани путују ка Хрватској или улазе у Србију из тог правца, препорука је да се уместо најоптерећенијег прелаза Батровци, на коме задржавања могу да потрају, радије определе за неку од наредних алтернатива. 

Прелаз Шид је једина већа алтернатива за Батровце, али је управо због тога и тај прелаз прилично оптерећен, а много брже и ефикасније у Хрватску може да се стигне уколико се одабере један од мањих граничних прелаза на којима нема теретног саобраћаја, попут Љубе или Сота. 

Из Управе царине указују да је део аутопута код Шида, где би возачи иначе требало да се искључе, затворен због радова, па је савет да код Кузмина изађу са аутопута и када стигну у место Кукујевце, прате ознаку за Ердевик, преко кога директно излазе на гранични прелаз Љуба. 

На сличан начин стиже се и до прелаза Сот, јер у Ердевику постоји путоказ и за тај гранични прелаз. 

Савет за путнике је и да избегавају путовања у дане викенда, тачније, од петка после подне до недеље ујутру. 

Веће гужве се стварају и оним данима када је уобичајна смена туриста, попут 1. и 10. у месецу, а приметно је и да велики број возача на прелазе притиже између три и седам сати ујутру, па су вероватна дужа чекања.

Такође, савет је и да се путници информишу о томе шта је дозвољено, а шта не преносити преко границе и у којој количини, због чега је и ове године на прелазима доступна брошура ''Водич за путнике'', која на сајту Управе царине постоји у електронском облику.

EUR/RSD 117.5796
Најновије вести