УПОЗОРЕЊЕ Проглашена ванредна одбрана код Јамене и Кленка, расте водостај у Поморављу

На Сави код Јамене и Кленка, јутрос је уведена ванредна одбрана од поплава, саопштавају “Воде Војводине”. Водостај је код Јамене достигао 1.008, а код Кленка 496 центиметара.
vodostaj_erski.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Дужина линије ванредне одбране је сада 24,5 километара.

Редовна одбрана од поплава уведена је јуче на левом насипу Саве код Сремске Митровице, на десном насипу од Чеврнтије до Бановог брода и на локалитету „Стојшића Богаз“, док је претходних дана већ успостављена од Прогара до Купинова, код Хртковаца, у зони Сремске Раче и на локалитету црпна станица и устава „Босут“. Укупна дужина насипа који су у редовној одбрани износи око 72 километра, кажу у “Водама Војводине”. У Банату, на реци Нери, укинута је редовна одбрана од поплава.

Водостај Дунава је у стагнацији и мањем порасту са тенденцијом стагнације до Сланкамена, низводно пораста, кажу у Републичком хидрометеоролошком заводу. Водостај Тисе је у порасту с тенденцијом пораста наредна три дана, док је водостај Саве у мањем порасту с тенденцијом пораста наредна два дана. Водостај Велике Мораве је у мањем порасту и стагнацији с тенденцијом пораста данас и сутра. Водостај на Дунаву је у домену средњих и средње високих, на Сави и на Тиси у домену средње високих, а на Великој Морави је у домену средњих за март, кажу у РХЗ.

Водостај свих река у долини Велике Мораве је у порасту, али не прети изливање, осим Ресава, речено је данас Танјугу у Сектору за ванредне ситуације за Поморавски округ.

Ресава је у атару села Суботица поплавила једну кућу и око 20 хектара ораница, изјавио је Танјугу председник општине Свилајнац Предраг Милановић.

Ресава је, према извештају Хидрометереолошког завода Србије, код Свилајнца достигла ниво од 227 центиметара и од јуче је порасла 70 центиметара, код манастира Манасија, код Деспотовца је 114 центиметара и опала је за пет центиметара.


Ниво реке Саве у Градишки премашио рекорд из 1947.

Водостај Саве у Градишци износи 868 центиметара, чиме је оборен рекорд од 19. марта 1947. када је измерено 855 центиметара а на снази су и даље ванредне мере одбране од поплава објавио је Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске. 

Ова река је 2014. године у Свилајнцу изазвала катастрофалне поплаве.

Водостај Велике Мораве је код Варварина 140 центиметара, 23 центиметра већи од јуче, код Ћуприје 265 центиметара и већи је 17 центиметара, код Багрдана (Јагодина) је 389 центиметара и већи је за седам центиметара.


Марић: Код Шапца ванредна одбрана

Помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је данас да је на реци Сави код Шапца данас проглашена ванредна одбрана од поплава и нагласио да се река није излила нити да очекује да ће до тога доћи.

„Припадници Сектора за ванредне ситуације и свих локалних штабова за ванредне ситуације од 2. марта су у стању су припаравности. Нема изливања Саве, пратимо ситуацију на терену и очекујем да ће стање пуне приправности када је реч о Сави и осталим водотоковима у Србији, потрајати до 25. марта“, рекао је Марић.

Он је подсетио да је Републички штаб за ванредне ситуације већ 5. марта задужио Сектор за ванредне ситуације, јавна предузећа „Србија воде“, „Војводина воде“ и Републички хидрометеролошки завод да прате ситуацију на терену.

Према његовим речима та сарадња одлично функционише, саопштило је Министарство унутрашњих послова.  Начелник Сектора за ванредне ситуације додао је да ће у наредном периоду, током априла, због отапања снега у Аустрији, пажња бити усмерена на Дунав и да ће се обављати целодневна приправност и мониторинг те реке.


Водостај реке Лугомир, која је Јагодину поплавила 2014. године, је 113 центиметара и већи је за шест а Белице, кроз Јагодину, 54 и за четири центиметра већи.

Река Сава је и даље у сталном порасту и док код Јасеновца, у Хрватској, ниво реке изоси рекордних 928 центиметра, у БиХ, односно Републици Српској, код Србца, Градишке и Козарске Дубице достигла је ниво од чак 985 центиметра. 

Фото: Tanjug

Хрватски метереолози су за данас најавили врх пплавног таласа на реци Сави и, иако је водостај река и даље у порасту, сви насипи на подручју Купе и Саве у Сишачко масловачкој Жупанији су издржали ноћ.

Према процени стручњака, међутим, река Сава би могла да расте за додатних 20 до 30 центиметара.

У местима око Сиска уз Купу и Одру улажу се напори да се одбране од поплава, а херојски чин су, како преносе хрватски медији, извели рониоци, који су у екстремним условима спречили урушавање насипа на поплављеном подручју.

ХАК је саопштио да су многе деонице путева затворене.

Сава је у код Јасеновца јутрос у 4 сата досегла 928 центиметра, 21 цм више од историјског максимума из 1970. 

Врх воденог таласа очекује се данас, а Сава на сисачком подручју и даље расте који центиметар по сату. 

Фото: Tanjug

Рониоци су синоћ и ноћас успели да санирају два критична места на насипу реке Уне на подручју Јасеновца.

Купа је на подручју Лекеника почела полако да опада па се водени талас Купе данас сели према Сиску где је јутрос уведена ванредна ситуација одбране од поплава на подручју реке Одре.

Врхунац воденог таласа у Бродско-посавској жупанији очекује се у среду и четвртак, 21. и 22. марта.

Хрватске воде процењују да ће на том подручју водостај Саве расти за додатних 20 цм.

И на подручју општине Србац у Републици Српској Сава је јутрос достигла 985 центиметара, изјавио је за РТРС стручни сарадник за Цивилну заштиту Српца, Далибор Кошутић, што је, како је рекао, за 45 центиметара виши водостај од ванредних мера одбране од поплава.

Начелник општине Србац Млађен Драгосављевић рекао је да је ситуација сложена, али под контролом.

У насељу Кобаши дошло је до заплављивања неколико кућа, а у Бајинцима вода прети да поплави поједина домаћинства. Ситуација на врбаско-савском насипу је под контролом.

У Градишци је водостој Саве током ноћи растао и сада износи 868 центиметара, изјавио је начелник општине Градишка Зоран Аџић. 

Он је рекао да за сада савски насип и Градски кеј нису угрожени, али да проблем може представљати водени талас који се током дана очекује да стигне из ?асеновца.

Све црпне станице су у функцији, а екипе Цивилне заштите су на терену и пружају помоћ угроженом становништву у 40 домаћинстава која су заплављена у небрањеном делу реке Саве.

На подручју Козарске Дубице ситуација је јутрос доста повољнија.

Екипе су ноћас успеле да санирају део пробијеног насипа на реци Моштаница на ушћу са Уном. Урађен је потпорни зид који штити насип од даљег пуцања.

Према речима начелника општине Раденка Рељића, водостаји Уне и Саве за сада стагнирају, а екипе су на терену и провјерају какво је стање на савском насипу и да ли је било одрона.

Због изливања реке, у прекиду је саобраћај на магистралном путу Козарска Дубица-Градишка.

У Приједору су и даље на снази редовне мере одбране од поплава. 

Појавила су се четири клизишта, а у једном броју насеља постоји проблем подземних вода. 

Због изливања Сане, обустављен је саобраћај на путу Урије-Шућа. 

У Новом Граду нивои ријека опадају, активно је 12 клизишта, углавном, на путним правцима. Због изливања Сане, обустављен је саобраћај на путу Урије-Шућа.

EUR/RSD 117.5870
Најновије вести