Удовичић: ВМЦ Карабурма више пацијената отпушта него што прими

БЕОГРАД: У ВМЦ Карабурма тренутно је смештено 85 пацијената, изјавио је командант те војне болнице потпуковник др Иво Удовичић.
ivo udovicic
Фото: Tanjug

"Војна болница Карабурма од почетка ради у пуном капацитету и данас имамо мало мање пацијента него уобичајено. У последње време више пацијената оптуштамо него што их примамо", рекао је Удовичић.

Он је рекао да је у ВМЦ Карабурма смештено 85 пацијента, од којих је 12 на интензивној нези, чије је стање критично и лекари се боре за њихов живот.

Др Иво Удовичић рекао је да, што се тиче клиничке слике, она је иста као на почетку епидемије. 

„Све је игра бројки. Када имате велики број пацијената имате и велики број тешких случајева. Последних 15 дана примамо више старијих са тешком пнеумонијом“, додао је он.

Казао је да је посебно животно угрожена старија популација.

С тим у вези упозорио је млађу популацију која излази у град, а не носи маске, да мисли на своје најближе, родитеље, баке и деке, да могу бити пацијенти.

Командант ВМЦ Карабурма потпуковник др Иво Удовичић, на питање који пацијенти захтевају инвазивне, а који неинвазивне респираторе, рекао је да то зависи од клиничке слике пацијента.

Он је објаснио да пацијенти који имају блажу клиничку слику њима се може дати обична маска са протоком кисеоника до 15 литара, међутим, додаје, пацијентима који имају тежу клиничку слику та маска није довољна и да тај пацијент захтева респиратор.

"Тај пацијент се премешта у респираторни центар где добија подршку респиратора, а да ли ће бити на инвазивном или неинвазивном, зависи од одлуке анестезиолога", рекао је Удовичић.

Каже да неинвазивна вентилација значи стављање маске преко целог лица која се повезује са респиратором.

Ако пацијенту то није довољно, онда, каже, иде се на последњи корак, инвазивну вентилацију, која значи стављање тубе у душник и тада апарат дише уместо пацијента.

"Када пацијент дође до тога, његове шансе да преживи су минималне, и то није наша статистика, то је светска статистика", истакао је Удовичић.

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести