У српским срединама на КиМ нема заражених

ГЊИЛАНЕ: У српским срединама на Косову и Метохији нема заражених од коронавируса, изјавио је данас директор Здравственог центра Гњилане Зоран Перић.
Kosovo/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

"У српским срединама на КиМ немамо информацију да има заражених или оболелих, тако да је за сада све у реду", рекао је доктор Перић Танјугу.

Он је истакао да је здравствена заштита организована на високом нивоу и да очекује да ће бити све у реду.

Перић је додао да су Срби у Косовском поморављу добро упознати с тим како се преноси корона вирус, као и да је Здравствени центар Гњилане формирао специјалне тимове у случају појаве инфекције.

Ти тимови су задужени да прегледају оне за које се сумња да су заражени и ако треба, да их упуте на лечење или на лечење у неком другом месту, што ће зависити од клиничке слике.

То се односи на оне који имају симптоме као код обичног грипа, као и на оне који су дошли из иностранства где има много оболелих или су били у контакту са оболелим, објаснио је Перић.

"Пацијент у том случају треба да буде куће, а не да долази у амбуланту, дом здравља или болницу по помоћ, већ треба да позове број 0280 74209. Јавиће се неко од лекара и даће упуства шта даље треба да се ради. Само треба следити наша упутства и без панике", рекао је Перић.

Он је замолио грађане да без преке потребе не долазе на здравствене прегледе, пошто ће се примати само најхитнији случајеви.

Апотеке ће, како каже, издавати лекове и без рецепта, што ће касније бити на неки начин надокнађено.

"Ми смо као здравствени центар потпуно оспособљени да помогнемо у оваквој ситуацији", додао је Перић.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести