У Србији у 2018. пет беба остављено „пред туђим вратима“

БЕОГРАД: Прошле године у Србији је напуштено пет беба,остављене су кришом пред вратима нечијег дома или неке установе, што је случај и с бебом  која је у петак у селу Црљенцу у општини Мало Црнице остављена на улици,у корпи прекривеној снегом.
napustena beba, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Срећом приметила ју је мештанка Црљенца Биљана Топаловић, која сведочи да је беба је била промрзла, да није била ни окупана, нити јој је пупчана врпца била обрађена.
Однела је у кућу, утоплила, позвала полицију, а потом је  беба је збринута у пожаревацкој Општој болници.
Бригу о Срећку како га од миља зову на одељену педијатрије где је смештен, преузео је Центар за социјални рад.

"Процењиваћемо па ћемо видети да ли ће беба остати на одељењу педијатрије у Пожаревцу до оконцања поступка усвојења или ћемо дете евентуално сместити у неку од хранитељских породица", указује Дијана Мирковиц, директорка Центра за социјални рад Мало Црнице.
Истовремено  полиција покушава да пронађе родитеље или сроднике и покреће се кривична пријава против Н.Н. лица због угрожавања живота малолетног детета.

Иначе и у случају овог дечака примењена је уобичајна процедура. 
"Када се случај напуштене бебе пријави Центру за социјални рад,стручни радници по хитном поступку покрећу процедуру збрињавања детета, кажу из Градског центра за социјални рад и додају да се малишани прво доделе хранитељској породици или одређеној установи социјалне заштите", кажу из ове установе.

Један од пет малишана који су напуштени прошле године је и беба која је 9. октобра остављена на прагу цркве у Чајетини. Од тада је прошло три месеца,а малишан још није нашао дом.
"Јован се налази у болници у Ужицу, због здравствених проблема, за које се надамо ће ускоро бити санирани", каже за Танјуг директор Центра за социјални рад Чајетине Пајо Богдановић.

Према речима Богдановића, још није познато да ли ће малишан, после бити прво смештен у хранитељску породицу или ће одмах бити усвојен.
Из Градског центра за социјални рад додају да и уколико се након неког времена родитељ појави, прво мора да се докаже родитељство (ДНК анализом).
Након утврђивања родитељства, покреће се судски поступак за лишење родитељског права.
 Уколико се родитељ лиши овог права, за дете се тражи најадекватнији облик трајне заштите.

EUR/RSD 117.5576
Најновије вести