У Сомбору, Ваљеву и Лесковцу положене војничке заклетве

ВАЉЕВО: У касарнама у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу положене су војничке заклетве, саопштило је Министарство одбране. Војничку заклетву положили су 405 војника на добровољном служењу војног рока септембарске генерације, 191 кадет 145. класе Војне академије, 30 кадета 12. класе Медицинског факултета ВМА, 51 слушалац за резервне официре генерације "септембар 2020" и 37 ученика 48. класе Средње стручне војне школе.
v
Фото: mod.gov.rs

Полагању војничке заклетве у касарни "Војвода Живојин Мишић" у Ваљеву присуствовали су начелник Војне академије генерал-мајор Бојан Зрнић, начелник Штаба Команде за обуку пуковник Никола Дејановић, начелник Колубарског округа Горан Миливојевић, градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, епископ шабачки Лаврентије.

Пуковник Дејановић рекао је да је одбрана отаџбине за наш народ увек представљала израз части и била више од обавезе и додао да ко изабере да постане војник, завређује посебно поштовање.

Јер бити војник значи служити општем добру, бити у заветном односу са отаџбином и бити спреман на напоре и одрицања ради одбране и остваривања најплеменитих вредности једног друштва, рекао је Дејановић.

Нагласио је да је све већи број младих људи који своју будућност везују за систем одбране уз оцену да је то доказ угледа који војска има код свог народа.

Дејановић је војницима и кадетима поручио да ће постати део јединственог колектива у којем се развија морал, војнички дух, радна дисциплина и чува част професије.

Фото: mod.gov.rs

Српски војници морају увек бити обучени за највеће изазове и зато ће се од вас захтевати много одрицања, дисциплине, истрајности. Сваки дан показиваћете како се чува, брани и воли земља, како се помаже онима који су угрожени, поручио је пуковник Дејановић захваливши и породицама војника и кадета, који због мера спречавања вирусне инфекције Ковид-19 нису могли да присуствују војничкој заклетви.

Полагање војничке заклетве у касарни „Аеродром“ у Сомбору војницима је честитао заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, а у касарни „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба бригадни генерал Саво Иришкић.

Међу онима који су данас положили војничку заклетву је и кадет Војне академије Стефан Глишић, родом из Братунца, који је казао да је већ у Војној гимназији стекао корисно знање и искуства.

Иако сам одавно у строју, данашње полагање заклетве представља прве војничке кораке, јер се данас заклињем да будем нешто што ћу бити до краја свог живота, рекао је Глишић.

За кадета Медицинског факултета ВМА Марицу Пејић из Новог Сада, бити уједно лекар и официр велики је циљ који захтева много одрицања, рада и труда.

Она је казала да је војска једна од највиших институција у држави и да много пружа, а да се за војску определила због организације, рада, реда, дисциплине коју нуди такав колектив.

Сваким даном сусрећете се са препрекама које морате да превазилазите, али које ће вам сутра омогућити лакши пролазак у животу, рекла је Пејић и саветовала свима који су упорни, истрајни и радни да се придруже војсци у служењу Србији.

Војник Борис Радовановић из Чачка за добровољно служење војног рока пријавио се из патриотских разлога, али и због могућности запослења.

Радованић сматра да је дужност и обавеза сваког пунолетног мушкараца да служење војног рока схвати као својеврсни дуг према отаџбини.

Желео сам да тестирам границе своје физичке издржљивости, а ту је и могућност запослења у Војсци Србије, рекао је Радовановић на кога је, каже, најјачи утисак до сада оставила стројева обука и гађање из аутоматске пушке.

Војник Јована Видојевић из Новог Пазара, која долази из породице са осморо деце, истиче да јој се испунила животна жеља да носи војну униформу.

Све у животу је тешко, али ако имаш циљ, што је најбитније, онда можеш све, поручила је Јована и истакла да је на обуци научила доста нових ствари и да жели да се запосли као професионални војник.

EUR/RSD 117.5703
Најновије вести