У оквиру Архива Војводине гради се амфитеатар достојан престонице културе

Покрајинске установе желе да се на прикладан начин укључе у што успешнију реализацију пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”.
д
Фото: Дневник/Слободан Шушњевић

О томе сведочи и почетак радова у оквиру Архива Војводине. Наиме, Покрајинска влада обезбедила је 7.782.837 динара за уређење двориште Архива.

Тим парама Архив Војводине ће партерски уредити своје двориште у амфитеатар и решити јавну расвету. Пројекат је пре две године израдио „Студио Д’Арт”, када је набављена и грађевинска дозвола. Директор Архива Небојша Кузмановић наводи да би амфитеатар користио пре свега Архив Војводине за разне дневне и ноћне програме из културе, али би јавни простор био доступан и другим културним установама и организацијама за одржавање разних програма.

С обзиром на то да је мањи део објекта, тачније, поједине канцеларије Архива Војводине, прошле године преуређен у Музеј присаједињења, амфитеатар би у летњем периоду био идеално место за организовање историјских трибина, управо на теме из времена одржавања Велике народне скупштине у Новом Саду 25. новембра 1918, о којем се до сада мало говорило и мало се зна. Поготово мало знају о томе млади јер се тај период, као и друштвено-политичке прилике у годинама уочи великог народног збора који је променио ток историје на нашим просторима, нису изучавали у школи.  Из историјских уyбеника су изостали и великани тог времена. Амфитеатар би током летњег распуста сигурно био право место и за организовање разних радионица под ведрим небом за децу, као и за часове сликања и цртања.

Фото: Студио Д’Арт

Уз мало добре воље и уложеног новца, могућности су велике, а биће то и један од доприноса Покрајине обележавању године у којој ће Нови Сад бити Европска престоница културе. Јер, најзначајнији легат пројекта је стављење културе у сам центар друштвеног развоја и посматрање културе као кључа за привредни развој друштва утемељен на знању, иновативности и креативности.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести