У новосадској Дечјој болници лечено 34 деце оболеле од короне

НОВИ САД: У Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине у Новом Саду, односно Дечијој болници, од почетка епидемије ковид-19 укупно је хоспитализовано 34 деце из целе Војводине и то њих десеторо у првом, а 24 у другом пику епидемије, сазнаје “Дневник” у овој установи.
decja bolnica
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Према речима директорке Дечије болнице доценткиње др Јелене Антић, међу ковид позитивним хоспитализованим малишанима било је и оних који су оперисани, а имали су и три позитивне тек рођене бебе.

Институт за здравствену заштиту деце и омладине Војводине од априла 2020. године функционише као центар за збрињавање деце узраста до 18 година из Војводине са потврђеном ковид-19 инфекцијом. У Амбуланти за ургентни пријем педијатријских и хируршких пацијената, која ради 24 сата дневно, свакодневно се прегледа велики број пацијената са различитим симптомима. Пацијенти под сумњом на ковид-19 инфекцију прегледају се и збрињавају по посебној процедури, у издвојеној амбуланти уз коришћење свих неопходних мера личне заштите особља, рекла је др Антић.

Институт је организован тако да свако дете код кога је потребна хоспитализација, а има позитивну епидемиолошку анкету у правцу ковид-19, симптоме који могу да се повежу са инфекцијом ковид-19 или позитиван налаз ИгМ и/или ИгГ на ковид-19, у почетку буде изоловано од друге деце и смештено на посебно одељење уз узорковање назофарингеалног бриса за ПЦР тест. Уколико ПЦР тест буде позитиван пацијент се смешта у Одсек за изолацију, а ако је ПЦР тест негативан дете буде хоспитализовано по стандардној процедури. Одсек за изолацију измештен је од осталог дела Института и у њему лекари и медицинске сестре раде уз коришћење комплетне личне заштитне опреме и уз поштовање свих прописаних процедура у раду са ковид-19 позитивним пацијентима.

Током првог пика првог таласа ковид-19, у априлу и мају, у Одсеку за изолацију Института било је хоспитализовано укупно 10 пацијената, просечног узраста девет година. У том периоду су хоспитализовани сви пацијенти узраста до 18 година из Војводине код којих је ПЦР тест на ковид-19 био позитиван, без обзира на симптоме. Ниједан пацијент није захтевао примену кисеоника као ни респиратора, иако је један од пацијента имао и онколошку дијагнозу, а други урођену болест метаболизма. Сви су отпуштени након завршетка лечења, по пристизању негативног ПЦР налаза на контролном тестирању, у добром општем стању, напоменула је др Антић.

Од почетка другог пика првог таласа ковид-19, од краја јуна, па до сада у Одсеку је хоспитализовано укупно 24 ковид-19 позитивна пацијента. У складу са новим препорукама, на Институту су хоспитализована сва деца из Војводине која су била ПЦР позитивна, а којима је због тежине клиничке слике било потребно хоспитално лечење.


Оперисани се опоравили

Хируршки пацијенти који су били ковид-19 позитивни примљени су због других разлога, као што су политраума, преломи, плућна тромбоемболија и упала слепог црева. Код три пацијента спроведено је оперативно лечење, због основног обољења, док је пацијент са политраумом због тешког општег стања захтевао примену респиратора уз дуготрајну хоспитализацију. Сви пацијенти су отпуштени у добром општем стању, у моменту када је њихово лечење било могуће наставити у кућним условима уз обавезне мере кућне самоизолације до контролног ПЦР тестирања у надлежном дому здравља, напоменула је др Антић.


У Одсеку је у овом периоду хоспитализовано 19 педијатријских и пет хируршких пацијената, просечног узраста пет година, укључујући и три новорођенчета. Педијатријски пацијенти имали су повишену телесну температуру, респираторне, гастроинтестиналне симптоме, док је двоје пацијената примљено због поремећаја стања свести, а 11 пацијената је имало упалу плућа. У овој групи пацијената, такође смо имали и једног онколошког пацијента. Као најтежег пацијента можемо издвојити девојчицу узраста 10 година, која је развила ретку и животно угрожавајућу компликацију ковид-19 инфекције - мултисистемски инфламаторни синдром, што подразумева неадекватну реакцију имунолошког система на вирусну инфекцију и последично оштећење већег броја органа. Иначе, девојчица се прати на нашем Институту због урођеног хипотиреоидизма, који је био добро регулисан. Код ње је лечење спроведно у складу са најновијим светским протоколима уз повољан исход, односно излечење од ковид-19 инфекције. Наведена пацијенткиња је једини педијатријски пацијент којем је била потребна терапија кисеоником због обостране упале плућа, али без потребе за применом респиратора, истакла је др Антић.

Љ. Петровић

EUR/RSD 117.5904
Најновије вести