У новој години умрежене све клинике КЦВ

Од првог дана наредне, 2020. године пацијенти који се лече у болницама у саставу Клиничког центра више неће морати да носе налазе од једне до друге клинике, јер је највећа покрајинска болница увела нови информациони систем.
е
Фото: КЦВ

Све клинике у кругу Клиничког центра Војводине биће информационо повезане, најављује за “Дненик” в.д. директора Клиничког центра Војводине професорка др Едита Стокић.

- Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за здравство препознали су вишегодишњу потребу за увођењем јединственог болничког информационог система у Клинички центар Војводине, те смо, захваљујући њима, у току 2019. године овај пројекат реализовали. Постављена је нова оптичка инфраструктура у кругу комплекса Клиничког центра Војводине, а постављене су и унутрашње инсталације, односно структурно каблирање унутар зграда. Такође, надограђени су главни Дата центар с новом серверском опремом, као и секундарни Дата центар који се налази у Клиници за гинекологију и акушерство - каже за “Дневник” др Стокић.

Према њеним речима, на тај начин је Клинички центар Војводине добио јединствену рачунарску мрежу са савременим Дата центром која представља основу за увођење новог здравственог информационог система.

- У склопу овог пројекта обезбеђена је и рачунарска опрема која је била неопходна за почетак имплементације Клиничког информационог система. За комплетну реализацију овог пројекта Покрајинска влада је издвојила око 117,5 милиона динара. Тренутно је у току завршна фаза пројекта, односно, спроводи се свакодневна обука запослених лекара и медицинских сестара КЦВ за рад у Клиничком информационом систему - наводи др Стокић.

Како истиче, завршетком овог пројекта побољшаће се квалитет пружања услуга корисницина, обезбедити централизација, поузданост и сигурност података. Олакшаће се прикупљање, коришћење и обрада података који произилазе из обимне здравствене документације, а побољшаће се комуникација с Републичким фондом за здравствено осигурање, с којим Клинички центар Војводине има обавезу да свакодневно или повремено размењује информације.

Покрајински секретар за здравство професор др Зоран Гојковић најавио је раније да ће овај посао бити завршен до краја године, али је и нагласио да ће се максимално водити рачуна о заштити права пацијената.

- Сва документација ће бити на једном месту и пацијенте више пратити гомила папира и документације, већ ће код лекара ићи само са здравственом књижицом. Када прелазе са једне на другу клинику, или приликом долазака на контроле, комплетна документација биће на једном месту и доступна лекарима, али ће се подаци чувати у складу са Законом о заштити прва пацијената и максимално ће се водити рачуна о томе да приступ документацији имају само они који директно учествују у лечењу пацијената - објаснио је тада др Гојковић.

На овај ће, како је истакао покрајински секретар, бити побољшана и комуникација између лекара на разичитим клиникама КЦВ, јер ће бити унапређен систем обраде података и лекари ће моћи у потпуности да се упознају са здравственим стањем пацијената који се лече у целом КЦВ.

Информатизација ће унапредити и рад ИЗИС-а, али и онога што везује Министарство здравља и Републички фонд здравственог осигурања, а што се назива „ДРГ систем“, где се у оквиру дијагностички сродних група види колико се новца обично троши за неку процедуру или интервенцију, а где долази до одступања и када неки лекар, на пример, троши два или три пута више новца у лечењу, у односу на неког од колега.     

Боље функционисање установе

- Постављањем нове, савремене мреже спољашњег и унтрашњег информационог развода у комплексу КЦВ и имплементацијом Здравственог информационог система, који се директно ослања на њу, постиже се оптимално, модерно функционисање здравствене установе - закључила је професорка Стокић.

   Љ. Петровић

EUR/RSD 117.5923
Најновије вести