У невремену у Чачку пало тридесет литара по метру квадратном

Јака киша захватила је током поподнева шире градско подручје Чачка, а највише падавина било је у најужем градском језгру. Уместо прогнозираних десет литара за три сата, пало је више од тридесет литара кише по квадратном метру за сат времена.
1
Фото: Михаило Шолајић

Већа количина воде задржала се на улицама, а били су поплављени и сутерени и подрумске просторије кућа и стамбених зграда који су на нижим котама.

Грађани су јуче после кише чистили поплављене просторије и избацивали воду из подрума и сутерена.

На терен су изашле екипе свих јавно комуналних предузећа, градског штаба за ванредне ситуације и градске управе.

Због воде која је ушла у једну од трафостаница, поједини делови града били су без електричне енергије око сат времена.

- Очекују нас тек активности на испумпавању воде из подрумских и сутеренских просторија, након тога исушивање тих просторија и дезинфекција, то су активности које ће кренути већ од сутрашњег дана – рекао је јуче Милан Бојовић, помоћник градоначелника Чачка и поручио да грађани могу да пријаве штету на број телефона 032/309075, како би се направила динамика активности и кренуло са рашчићавањем терена.

Иначе, због бујичних поплава у општини Петровац на Млави и у 11 села на територији општине Алексинац, проглашена је ванредна ситуација. Стање се полако нормализује, али су штете велике.

Водостај Дунава је у порасту с тенденцијом умереног пораста наредна два дана, док су водостаји Тисе и Саве у мањем порасту, с тенденцијом мањег пораста наредна три дана

Иначе, водостај Дунава је у порасту с тенденцијом умереног пораста наредна два дана. Водостаји Тисе и Саве у мањем су порасту, с тенденцијом мањег пораста наредна три дана. Водостај Велике Мораве је у мањем опадању и стагнацији до Багрдана, низводно у умереном порасту с тенденцијом стагнације и мањег колебања наредна два дана.

Водостај на Дунаву, Тиси и на Сави је у домену средње ниских, а на Великој Морави у домену средње ниских вредности за јун.

Што се тиче малих река, у порасту су Јадар, Тамнава, Уб, Колубара, Љиг, Јасеница, Кубршница, Млава, Пек, Ресава, Лепеница, Црница, Бели и Црни Тимок, али се не очекују већа изливања.

У Војводини, мање реке Бегеј, Тамиш, Брзава, Моравица, Нера и Караш, у опадању су, док је минимални пораст нивоа реке забележен на Златици. У “Водама Војводине” не очекују значајније невоље, иако је за данас Републички хидрометеоролошки завод превидео грмљавине с повременом кишом, која ипак неће утицати на речне токове.

И. В.

Фото: Михаило Шолајић

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести