У Неготину и Кладову додељени станови за избегличке породице

КЛАДОВО: У Кладову су свечано уручени кључеви 10 станова за избегличке породице из Хрвастке и Босне и Херцеговине у оквиру Регионалног стамбеног програма у Србији, а у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције и општином Кладово.
dacic stanovi
Фото: Ministarstvo spoljnih poslova (Ognjen Stevanović)

Кључеве је уручио министар спољних послова Ивица Дачић који је изразио задовољство што има прилику да усрећи десет породица које су, како је рекао, пре 25 година, спасавајући голи живот, остале без крова над главом и без свог огњишта.

Много је времена прошло од тада. И када је човек у муци то време обично и дуже траје. Зато ми је драго што смо овде заједно и што сада, и стварно, и симболички можемо да потврдимо да од данас, поново, имате свој дом, рекао је Дачић који је раније данас у Неготину уручио кључеве станова за 20 породица избеглих из Хрватске и БиХ.

Дачић је навео да је у оквиру Потпројекта 4 предвиђено да се станови изграде у 13 општина, а осим у Неготину и Кладову, до сада су додељени кључеви станова породицама и у Ариљу, Зрењанину и Лозници.

Потпројекат 4 је вредан 18,7 милиона евра, од чега је 16,6 милиона донаторских средстава, док је 2,1 милион обезбеђен из оквира националних контрибуција.

Министар је рекао да Србија у Регионалном стамбеном програму учествује са 25,3 милиона евра и да се тај износ првенствено односи на земљиште и пратећу инфраструктуру у јединицама локалне самоуправе где се граде станови за избеглице.

У оквиру наведеног Програма у Србији су обезбеђена средства за решавање стамбених потреба за више од 7.000 избегличких породица.

Дачић је захвалио Европској унији као највећем донатору Регионалног стамбеног програма, Банци за Развој Савета Европе, која управља Фондом, као и ОЕБС-у и УНХЦР-у.

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести