У КЦ Ниш 74 позитивних, у Врању 56, Сурдулици 24

НИШ: У Клиничком центру Ниш - у старом делу хоспитализован је 141 пацијент од тога 74 ковид позитиван, изјавио је данас заменик генералног директора нишког КЦ Владан Ћосић и додао да је у последања 24 часа један пацијент умро. 
korona pixabay
Фото: Pixabay.com

"У региону у остале три ковид болнице - у Врању хопистализовано 98 а од тога 56 позитивних, у Сурдулици 32 од којих су 24 позитивна, а у Лесковцу 66 пацијента. Од укупог броја хаспитализованих пет је на респиратору у јако тешком стању", рекао је Ћосић.

Према његовим речима, петоро деце је хоспитализовано на Дечјој интерној клиници у ковид болници, али сви су тренутно ковид негативни.

За последња 24 сата Клинички центар Ниш примио је 31 пацијента, обављено је 86 прегледа, рекао је Ћосић.

У КЦС заражено је 13 лекара и седам сестара, а до сада је оздравило 129 здравствених радника.

Представници КЦН рекли су да ће од данас свакога дана у 12 сати због "константног ширења дезинформација" организовати конференције и објављивати податке не само за Ниш и КЦ Ниш већ и за Сурдулицу, Врање Лесковац, читав југ Србије.

Инфективна клиника у Нишу има више него довољно особља

Директор Клинике за инфективне болести Ниш, једне од три нишке ковид болнице, Миодраг Врбић демантовао је данас да та клиника има проблема са особљем и ковид позитивним лекарима. 

"Последњих недељу дана имали смо колегиницу која је заржена и неколико лекара из њене екипе отишло је у кућну изолацију", рекао је Врбић новинарима у Нишу и подсетио да је "дивно чудо" што их за ова 4,5 месеца није било више. 

Према његовм речима, истовремено су планиране и мере превазилажења таквог стања.

"Имамо подршку четири пулмолога из КЦ, пет специјалиста из осталих центара, 18 специјализаната што уз наше лекаре превазилази кадровски капацитет који имамо генерално - 12 лекара спрецијслиста, једог целодневног анестезиолога, шест специјализаната инфективних болести", рекао је Врбић.

У КЦ Ниш све под контролом и за пацијете без короне

У Клиничком центру Ниш све је под контролом, примају се и пацијенти којима је лекарска помоћ неоходна а нису оболели од корона вируса, и раде све сале, укључујући и 15 операционих у новом делу центра, изјавили су данас челници те здравствене институције.

Помоћник генералног директора Горан Станојевић рекао је новинарима да КЦ прима и све пацијенте који захтевају интервенције везане за малигна обољења а и сва остала, којима би одлагање даљих процедура лечења направио компликације.

"Само смо процедуре доброћудних обољена померили, све сале раде и као и свих 15 нових операционих сала новог КЦ Ниш", рекао је Станојевић.

Шеф тријажног тима Никола Миленковић рекао је да је све под контролом и поред огромног броја пацијената.

"Оно што је проблем јесте што покривамо велики број пацијнета који стижу и са југа Србије и то нам је једино оптерећење, све друго је под контролом", рекао је Миленковић.

На питање новинара о "упутству" запосленима да ће свако давање информација бити процесуирано, портпарол КЦ Никола Марковић каже да се правила сваке куће морају поштовати.

"Нема санкција, нема нових смена, већ подсећања да свако у кући у којој зарађује хлеб мора да поштује правила", рекао је Марковић и додао да испред Управе подсећа да у статуту КЦ пише да ту установу представља директор - сада његов заменик јер је директор на боловању због срчаних проблема.

"Правила куће сви морају да поштују, без одобрења, без консултација са управом, генералним директором нико не би требало да даје изјаве за било коју медијску кућу", рекао је он наводећи да правила постоје како не би било "инсајдерских информација" које су потпуне дезинформације или полуинформације.

Марковић на конференцији за новинаре, које ће, како је рекао, од данас бити свакодневне да би се спречило ширење дезинформација, навео да не жели да да коментарише наводе о броју умрлих од КОВИД-а, јер је КЦ свадкодневно и промптоно све информације преносио надлежним.

"КЦ не жели да се бави спекулацијама, од почетка епидемије свакодневно смо обавештавали Кризни штаб, и подаци су улазили у базу података, тако да о томе не зелимо да говоримо", рекао је Марковић.

Портпарол је изразио и уверење да ће сви млади таленти, лекари који су били примљени када су били најпотребнији КЦ бити запослени.

"Захвални смо добровољцима и чинимо све да буду запослени. Они се сада финансирају из посебног буџета ... добили смо нова средства за пет месеци и њихов статус биће решен", рекао је он и додао да никада није било проблема око запошљавања младих талената. 

До сада је било све испуњено, верујемо да ће и наших 122 лекара и 89 сестара запослених преко програма у ковид болницама, добити посао, рекао је Марковић.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести