У јануару нови правилници за рад туристичких агенција

БЕОГРАД: У јануару следеће године Министарство трговине, туризма и телекомуникација донеће два правилника који би требало да регулишу рад туристичких агенција, како би се обезбедила већа заштита домаћих путника и туриста, изјавио је данас, на Светски дан туризма, министар Расим Љајић.
turisti
Фото: Tanjug (F. Krainčanić, ilustracija)

 

Министар је на додели признања "Изузетне дестинције Европе - ЕДЕН Србија 2019" у Старом двору, рекао да ће према правилницима туристичке агенције бити подељене на четири категорије, у оквиру које ће свака имати различит износ гаранција путовања и потребног депозита, али и најавио да ће средином следеће године у примени бити е-туризам.

То је централни информациони систем у области туризма и угоститељства, уз помоћ њега имаћемо реалну слику броја угоститеља и туриста, а то ће нам бити основа за даље планирање развоја туризма, рекао је Љајић.

Оно што је обележило ову туристичку годину у Србији, каже Љајић, јесте доношење новог Закона о туризму и угоститељству у марту, којим је, подсећа, уведено паушално опорезивање угоститеља у циљу смањења сиве економије.

Љајић истиче да је та мера од марта до сада дала резултате и изнео податак да је прошле године у Београду било пријављено 2.500 категорисаних лежајева, а ове године их има 3.800, у Новом Саду их је било 600 док их је данас 1.100.

Такође, број пријављених лежајева се повећава и на Златибору и у другим туристичким местима у Србији. Ми настављамо да се боримо против сиве економије, али чињеница је да тај закон даје резултате, подвукао је Љајић.

Осим тога, наводи министар, годину је обележило и отварање 15 нових хотела, од којих су три отворена у Београду, те најавио да ће још три нова хотела бити отворена у српској престоници до краја или почетком наредне године.

До краја 2020. године у Србији ће бити изграђено још око 20 хотела, а тиме се приближавамо цифри од 400 хотела у земљи која прати резултате у туристичком сектору, указао је Љајић.

Позвао је и туристичке привреднике да користе субвенције државе за изградњу хотела у бањским местима, додајући да је до сада потписано девет уговора о додели средстава, а да ће до краја године бити потисана још три.

Министар каже да је на раст туризма у Србији нарочито утицала промоција у коју је много улагано и то са акцентом на осам тржишта, а једно од њих је кинеско.

Истиче да су због добре промоције наше земље у Кини, управо кинески туристи у првих осам месеци ове године на првом месту по броју долазака.

Развоју туризма у Србији, додаје Љајић, допринела је и визна либерализација, те је подсетио да је да су до пре четири године грађани 72 земље могли да дођу без виза, а данас грађани из 92 земље.

Такође подсећа и да је до пре четири године Србија имала 84 директне линије са градовима у свету, а да их данас има 99 дестинација.

Осврнуо се и на туризам глобално, те казао да је овогодишњи Светски дан туризма посвећен запошљавању у тој области, додајући да је туризам индустријска грана која запошљава доста људи, а да нека истраживања показују да је сваки 10 запослени ради у сектору туризма.

Осим тога, додао је Љајић, то је грана привреде где је запослено највише младих и жена, и изнео податак да чак 47 одсто младих до 34 године ради у сектору туризма, а чак 60 одсто жена је запослено у тој области.

Представник делегације ЕУ у Србији Штефен Худолин најавио је да Европска унија са Србијом припрема нови програм који почиње у октобру ове године за развој туризма у источној Србији и да ће за то ЕУ издовојити 15 милиона евра.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести