У центрима  Србији смештено 2.412 мигранта

БЕОГРАД: У Србији је тренутно у свим прихватним центрима и центрима за азил смештено 2.412 мигранта, од којих већина чека да настави пут, углавном у земље Западне Европе, саопштили су организатори активности "Славимо разниликост" које се спроводе у оквиру подршке ЕУ управљању миграцијама у Србији. 
migranti
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

"Славимо разноликост", како су саопштили организатори, обухвата различите активности које подразумевају интеракцију локалног становништва и миграната, од еколошких, спортских активности до разговора миграната и локалног становништва о личним темама, као и о темама из свакодневног живота. 

Бригите Кухар из Делегације Европске уније у Србији рекла је да активности под називом "Славимо разноликост" имају за циљ да приближе мигранте и локално становништво и омогуће међусобно разумевање, и подсетила на важност преношења порука разноликости и разумевања.

"Људи који долазе у Србију беже од ратова и природних и економских катастрофа и недаћа. Наша је основна дужност да их дочекамо топло и да жене, деца и млади пронађу место где могу да живе без бола и достојанствено. То је оно што су организације цивилног друштва, као и међународног друштва у Србији, омогућавале у претходних неколико година", рекао је шеф канцеларије ОXФАМ-а у Србији Марко Савио. 

Директорка Фондације Ана и Владе Дивац Ана Кошел рекла је да је у оквиру активности "Славимо разноликост" током више од два месеца реализовано 26 дружења с мигрантима, локалним становништвом и медијима у Шиду, Обреновцу, Нишу, Суботици и Новом Саду учествовало је више од 700 људи. 
 

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести