У београдском породилишту Народни фронт рођена беба од 350 грама

У београдској Гинеколошко-акушерској клиници “Народни фронт” пре три недеље рођена је беба од 350 грама, што је чини најмањим новорођенчетом које је преживело у Србији.
Betanija_27-FBakic
Фото: Dnevnik (F. Bakić)

Према речима начелнице породилишта у ГАК “Народни фронт” проф. др Снежане Ракић, здравствено стање девојчице, рођене у 28. недељи, је добро.

Беба је због застоја у расту рођена са само 350 грама, пре одређеног термина, али је успела да достигне друге ступње развоја и сустигне вршњаке веће килаже.

„Застој у расту је јако редак случај, и може да се јави због бројних разлога, а најчешће су то хипертензија, промене на постељици или генетске аномалије. Код ове бебе ради се о веома тешком застоју. Тако малене бебе обично бивају испод 20 недеља“, рекла је Ракић.

Како је објаснила, у 28. недељи беба треба да буде тежа од једног килограма.

„На срећу, код беба које имају застој у расту долази до убрзаног сазревања плућа и осталих органа, те је захваљујући томе новорођенче дошло на свет и сада је у релативно добром стању“, додала је Ракић.

Она је истакла да је беба премештена на Институт за неонатологију.

„Према сазнањима наших лекара, све тече како треба, беба дише, нормално једе. Здравље маме је такође добро и она је отпуштена из болнице“, истакла је професорка.

Ово је најмања беба рођена у Србији, а пре ње рекорд је држао Вук, који се родио у 24. недељи у ГАК у Вишеградској са само 470 грама. Вук сада има пет година.

В. Ц.

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести