Туристичке агенције на стенд бају до краја месеца, а онда...

БЕОГРАД: "Чекање" је реч којом би се најтачније могло описати стање у туристичким агенцијама у Србији последњих дана, јер се у њима веома мало ради, а људи су на стенд бају и ишчекују решење за проблем у коме су се агенције нашле након што су осигуравајуће куће решиле да им не издају полисе осигурања.
utas
Фото: Printscreen

То за Танјуг каже председница Удружења туристичких агенција Србије Марија Матијевић и наводи да, према информацијама које има, засад нема ни затварања агенција, нити отпуштања запослених.

Упозорава међутим да ће и отпуштања и затварање агенција уследити већ крајем месеца, до када агенције имају обавезу да задрже запослене због државне помоћи, уколико се ускоро не нађе ресење за проблем са осигурањем, а то значи и лиценцама, које без полиса не могу да добију.

Матијевић наводи да због истека лиценци агенције сада не могу да продају пакет аранжмане, нити иностране туре.

„Остало нам је да организујемо излете, продајемо карте или смештај у хотелима, а ништа од тога људи нису навикли да завршавају преко нас. Ми за хотеле, рецимо, не можемо да добијемо неке конкурентне цене, па грађани ако иду негде по Србији сами нађу смештај", наводи Матијевић.

Од ресорног Министарства трговине, туризма и телекомуникација, каже, још нису добили никакав одговор на дописе које су слали чим се појавио проблем са осигуравачима.

Удружење туристичких агенција Србије сматра да је решење за ову ситуацију индивидуално осигурање сваког појединачног аранжмана, које би агенције издавале у име осигуравајућих друштава.

Поводом овог проблема, са неколико предлога огласио се данас покрет Двери, а пре свега - отпис пореза и доприноса, као и отпис камате на кредите који су у застоју, додатне субвенције за огроман пад пословања, суспензију обавезе о депозиту, као и посебан третман у Фонду за развој туристичких организација и хотелијера као најугроженијег сегмента српске привреде.

„ Ове мере треба да се односе на ослобођење, а не на одлагање свих обавеза и доприноса на зараде запослених у туристичкиим агенцијама. Исто се односи и на камате на кредите за које је проглашен мораторијум, које је неопходно отписати а не само одложити њихово плаћање“ наводи потпредседница странке Тамара Миленковић Керковић.

Она сматра и да је током наредних шест месеци потребно одложити законску обавезу да на крају сваког месеца имају одређени депозит на банковном рачуну, као и субвенционисати трошкове пословања агенција које су имале пад прихода од 70 одсто у односу на прошлу годину.

Колико је ова година била тешка за туристичке агенције и рента-кар компаније, показују процене да су њихови губици премашили 100 милиона евра и да им је промет опао за више од 90 одсто.

Према неким подацима, у Србији ради око 480 туристичких агенција и око 600 посредничких агенција, а заједно запошљавају око 75.000 радника.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести