Триван: Нема рушења мини хидрелектрана

БЕОГРАД: Изграђене мини хидроцентрале у заштићеним добрима нико неће рушити, правна држава не може да се креће уназад, већ унапред, изјавио је данас министар за заштиту животне средине Горан Триван и додао да најављеним изменама постојећих прописа у тој области нико неће бити оштећен.
goran trivan
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Триван је новинарима у Београду, након отварања скупа "Грађани покрећу град будућности/Re-imagining the city", најавио да се очекују измене Закона о заштити природе којима ће бити забрањена изградња мини хидроцентрала у заштићеним добрима.

"Свим актерима покушавамо да објаснимо да тим изменама Закона неће нико ништа изгубити", рекао је Триван који није желео да прецизира када ће нови прописи и званично бити донети, само је навео да ће то бити "веома брзо".

Он је, ипак, истакао да мини хидроцентрале у заштићеним добрима морају да раде по правилима.

"Сви они који су евентуално добили дозволе за изградњу у заштићеним добрима, ми смо им нудили и нудимо на овај начин, радо ћемо заменити те локације за нека ван заштићених добара", рекао је Триван и додао да ће се са инвеститорима разговарати о евентуалним обештећењима.

"Људи који су добили дозволе, мање-више су добили дозволе које су легалне и легитимне, зато што закон дозвољава. Лош је закон, морамо да га мењамо", казао је Триван.

Коментаришући отпор грађана који бране изградњу мини хидроелектрана у заштићеним подручјима, он је истакао да је истина спора, али достижна.

"Епилог је да су грађани у праву и да је струка у праву и да се то не може радити тако да угрожава животну средину, нарочито не на заштићеним добрима, а и тамо где није заштићено добро морају се поштовати елементарна правила - како се гради и где се гради", рекао је Триван.

EUR/RSD 117.5388
Најновије вести