Триван: Нећемо рушити мале хидроелектране, закон мора да се поштује

БЕОГРАД: Министар заштите животне средине Горан Триван изјавио је данас да држава неће рушити до сада изграђене мале хидроелектране, али да је намера да се ти објекти приведу намени и да се закон и прописи морају поштовати. 
goran trivan
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Одговарајући на питање посланика Ðорђа Вукадиновића у Скупштини Србије, Триван је рекао да ће се избећи да се ти објекти граде у застићеним добрима, те да има довољно локација о којима ће се разговарати са онима који би да их граде. 

"Свесни смо грешака које су направљене, исправићемо их", каже Триван. 

На исто питање, министар рударства и енергетике Александар Антић каже да се мале хидроелектране не могу градити у заштићеним зонама, те навео да Влада и Министарство енергетике не утичу на то где ће се ти објекти градити, него јединица локалне самоуправе. 

Ти објекти, додаје, морају бити део плана регулације који усваја локална самоуправа након спроведеног поступка јавне расправе и уз прибављање неопходних сагласности. Антић додаје да на крају грађевинску дозволу опет издаје јединица локалне самоуправе. 

У будућности ће се, каже Антић, стриктно водити рачуна о заштити природе и на томе ће се инсистирати. 

"У некој будућности, са неким нови дозволама које ћемо издавати, ову врсту проблема нећемо имати. Понекад ми мало смета што имамо непринципијелну кампању. Случај мале хидроелектране у Параћину је савршен пример. Параћин је предвидео планом регулације тај објекат, издао грађевинску дозволу, да би се онда они нашли на челу колоне која се бори потив те мале хидроелектране", рекао је Антић. 

Навео је да се залаже за то да сви државни органи обезбеде да изнађемо управо такве услове који ће обезбедити да се наш енергетски систем развија, али да се то реализује на одржив нацицн и уз пуно поштовање свих кључних фактора везаних за заштиту животне средине. 

"У овом трентуку имамо нешто више од 60 мегавата инсталисане снаге из малих хидроелектрана. Не бих димензионирао утицај тога на укупан енергетски систем. Он није кључан, алии има одређено место у нашем енергетском билансу. То није нека новотарија коју смо ми измислили", рекао је Антић. 

Каже да модерне и развијене европске државе воде рачуна о утицају на животну средину попут Аустрије, Швајцарске, Француске које имају велики број малих хидроелектрана. 

"Оне саме по себи нису баук ако се чврсто држимо закона и водимо рачуна о свим кључним сегементима, пре свега везаним за заштиту животне средине. Оно за шта се ја залажем, мислим да је то општа политика и владе, јесте да се такви објекти не граде у зонама заштите, јер ако се не граде у зонама застите ми кључни проблем решавамо", рекао је Антић. 

EUR/RSD 117.5841
Најновије вести