Триван: Мини-хидроцентрале неће бити грађене у заштићеним подручјима

БЕОГРАД: Министар заштите животне средине Горан Триван најавио је измене Закона о заштити природе којима ће бити забрањена изградња мини-хидроцентрала у заштићеним подручјима навео да постоје три категорије заштићених добара и у свима ће бити забрањена градња мини-хидроелектрана.
 Jedina mini hidrocentrala u Vojvodini foto: N. Perković
Фото: Једина мини хидроцентрала у Војводини фото: Н. Перковић 

"Полемика око тога траје најмање две године. Потребно је имати у виду да имамо најмање површинских вода у региону, онда морамо да водимо рачуна како да сачувамо воде, а један од начина је забрана у заштићеним добрима", истакао је министар за заштиту животне средине за РТС.

Одговарајући на питање шта би се догодило да грађани нису били толико упорни и гласни током протеста, Триван је рекао да би се свакако разговарало о овој теми јер би он то тражио.

Главни проблем код мини-хидроелектрана нису оне саме по себи, каже министар, већ реализација пројекта, јер инвеститори нису испоштовали све стандарде.

"Да су поштована сва правила, не би било реакције. Често нема воде у кориту због тога...То је питање за општине, локалне инспекције. Испоставило се да су једно папири, а друго пракса", напомиње министар заштите животне средине.

До сада је изграђено око 100 мини-хидроелектрана, а Триван поручује да је "Србија правна држава и неће приступити рушењу ако је нешто легално добило дозволу".

"Оне ће бити у обавези да уподобе свој рад и да раде по прописима", поручује министар.

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести