Триван и делегација СБ о унапређењу животне средине 

БЕОГРАД: Министар заштите животне средине Горан Триван разговарао је с члановима делегације Светске банке коју је предводио Самех Вахба, директор Глобалне праксе за урбанистички и територијални развој, управљање ризицима од непогода и отпорност на катастрофе. 
goran trivan, tanjug video
Фото: Горан Триван, фото: Танјуг (Видео)

Разговор је био посвећен могућностима сарадње с овом међународном финансијском иниституцијом, у контексту глобалних еколошких изазова и неопходности унапређења заштите животне средине Србије, саопштило је ресорно министарство.

Министарство је постигло добре резултате у области заштите животне средине у последњих годину дана захваљујући професионалном и одговорном приступу проблемима, али за постизање свих циљева је неопходна изградња материјалних и кадровских капацитета, и ту су свака помоћ и иницијатива добродошли, истакао је Триван. 

Вахба указао је на глобални значај решавања питања бољег управљања чврстим отпадом и прераде отпадних вода. 

Он најавио објављивање публикације која између осталог, садржи процену да, уколико се настави са садашњим праксама у управљању чврстим отпадом, до 2050. године биће 70 одсто више отпада у свету, а да ће се народи у Африци, северној Азији па и Европи суочити са својеврсном кризом пластике.

Вахба је указао на инструменте Светске банке за помоћ земљама у постизању еколошких циљева: бољег управљања отпадом, прераде отпадних вода, одрживости градова, итд.

Постоје различите могућности за инвестирање средстава у заштиту животне средине, и Светска банка ће пружити помоћ и подршку Србији да унапреди област заштите животне средине, истакао је он. 

Триван је, након што су његови сарадници представили конкретне резултате у области управљања отпадом и стратешког планирања, изразио спремност за уважавање сугестија и остваривање сарадње која ће допринети бољој животној средини и зравијој будућности Србије.

Заштита животне средине за нас није посао, него начин живота, што је гарант наше посвећености постављеним циљевима. Свака подршка нам значи, јер желимо да учинимо велике кораке, велика постигнућа у заштити животне средине, рекао је министар Триван.

EUR/RSD 117.6085
Најновије вести